WHO: een op zes mensen wereldwijd last van onvruchtbaarheid
04 april 2023 
1 min. leestijd

WHO: een op zes mensen wereldwijd last van onvruchtbaarheid

GENÈVE (ANP/DPA/AFP/BLOOMBERG) - Wereldwijd heeft ongeveer een op de zes volwassenen last van onvruchtbaarheid, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een rapport. Het maakt weinig uit of mensen in een rijk of arm land wonen, gemiddeld krijgt zo'n 17,5 procent van de wereldbevolking met onvruchtbaarheid te maken. Er moet volgens de WHO meer ondersteuning komen voor deze mensen.

In het rapport zijn studies naar onvruchtbaarheid verzameld die zijn uitgevoerd tussen 1990 en 2021. Onderzoekers zien weinig verschil tussen hoge-, midden- en lage-inkomenslanden. Het rapport laat volgens WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus daarmee een "ongemakkelijke waarheid" zien. "Onvruchtbaarheid discrimineert niet." De WHO wijst daarbij wel op ongelijke toegang tot behandeling en benadrukt dat onvruchtbaarheid in veel landen gepaard gaat met een stigma.

Het rapport heeft mogelijke oorzaken niet in kaart gebracht en het is ook onduidelijk of onvruchtbaarheid toe- of afneemt. Ook is niet onderzocht of mannen of vrouwen meer worden getroffen door onvruchtbaarheid.

Publieke financiering

Het is het eerste grote WHO-rapport over dit onderwerp sinds 2012. Er is sprake van onvruchtbaarheid als het ondanks regelmatig proberen niet lukt om binnen een jaar zwanger te worden.

De WHO roept landen op vruchtbaarheidsbehandelingen op te nemen in hun beleid en wil meer publieke financiering om het probleem aan te pakken. Later dit jaar komt de WHO met richtlijnen voor preventie, diagnose en behandeling van onvruchtbaarheid.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.