Tandartsen: vergoed bezoek ook voor ouderen en jongvolwassenen
Nieuws
Nieuws
10/03/2023
1 min
0

Tandartsen: vergoed bezoek ook voor ouderen en jongvolwassenen

10/03/2023
1 min
0

UTRECHT (ANP) - Een bezoekje aan de tandarts moet ook worden vergoed voor jonge volwassenen en voor ouderen. Daarvoor pleit de beroepsorganisatie voor tandartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT). De tandarts zit in het basispakket voor kinderen. De KNMT wil dat dit ook gaat gelden voor 18- tot 25-jarigen en voor 75-plussers.

De beroepsorganisatie reageert op een waarschuwing van verzekeraar DSW dat de gezondheidszorg onbetaalbaar dreigt te worden. Als mensen niet naar een tandarts gaan, kunnen problemen in hun mond erger worden en hebben ze na verloop van tijd duurdere hulp nodig.

De KNMT vindt "dat je pas bent uitontwikkeld als je 25 jaar oud bent, qua hersenen en fysiek. Daarom zeggen we: breng tandheelkunde tot je 25e in het basispakket. En wanneer gaan problemen zich daarna voordoen? Vooral wanneer mensen ouder worden. Daarom tandheelkunde ook vanaf 75 jaar in het basispakket. Dan heb je het begin en het eind van een leven gedekt. Daartussenin ben je als burger zelf verantwoordelijk."

Gemeenteregelingen

Als mensen tussen hun 25e en hun 75e moeite hebben om een tandarts te betalen, kunnen ze altijd nog gebruik maken van regelingen van de gemeente, aldus de KNMT.

Volgens de tandartsorganisatie gaan vier op de vijf mensen regelmatig naar de tandarts. "Er is altijd een groep die de tandarts mijdt, om verschillende redenen. Dat kan vanwege betaalbaarheid zijn, of uit angst, of omdat ze bijvoorbeeld een kunstgebit hebben. We hebben niet de indruk dat die groep is toegenomen, maar het wordt wel urgenter omdat de betaalbaarheid van de zorg in het geding komt."

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties