Tijgermug in heel Nederland, behalve Friesland en Groningen
Nieuws
Nieuws
1 min

Tijgermug in heel Nederland, behalve Friesland en Groningen

1 min

AMSTERDAM (ANP) - De tijgermug is deze zomer in bijna heel Nederland aangetroffen, behalve in Friesland en Groningen. In Zeeland doken de muggen voor het eerst op, in Middelburg en Veere. In totaal zijn in 35 gemeenten in Nederland muggen bestreden, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die de stichting platform Stop Invasieve Exoten maandag heeft verspreid. De uit Azië afkomstige tijgermug kan allerlei virusziektes overdragen zoals knokkelkoorts en zika.

In negen gemeenten zaten de tijgermuggen in gebruikte autobanden. Ze overleven tijdens het transport in een laagje water dat in de banden blijft staan. Bij bedrijven in twee gemeenten in Zuid-Holland zaten tijgermuggen in zogeheten lucky bambooplantjes. Eenmaal werden tijgermuggen gevonden op Schiphol en ook op een bloemenveiling in Katwijk trof de NVWA twee keer tijgermuggen aan. Veruit de meeste vondsten zijn gedaan in woonwijken verspreid over het land. In die gevallen zijn de muggen vrijwel zeker meegelift met vakantiegangers die zuidelijke streken hebben bezocht. In Italië, Spanje en Frankrijk komen veel tijgermuggen voor.

Volgens de NVWA zijn de exotische tijgermuggen nog niet gevestigd in Nederland, aangezien de dienst de muggen na elke melding direct bestrijdt. Dat gebeurt door muggenvallen te plaatsen, broedplaatsen te verwijderen en vindplaatsen scherp in de gaten te houden. Mensen kunnen volgens de NVWA zelf meehelpen door geen bakjes of potten met een laagje stilstaand water te laten staan, want dat zijn ideale broedplaatsen voor muggen. "De kans op een ernstige ziekte na een tijgermuggenbeet is nu klein in Nederland, maar dat kan veranderen als de exoot zich hier vestigt", aldus de NVWA.

Het platform Stop Invasieve Exoten vindt dat de NVWA veel meer aan publieksvoorlichting moet doen. Ook constateert het platform dat er bandenbedrijven zijn waar de tijgermug al meer dan tien jaar wordt gevonden. De NVWA zou tegen die bedrijven moeten optreden, vindt het platform. Dat wil het platform afdwingen met een rechtszaak bij de Raad van State. Het is nog niet bekend wanneer die zaak dient.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën