WHO: uitbraak apenpokken niet langer internationale noodsituatie
Nieuws
Nieuws
0 min

WHO: uitbraak apenpokken niet langer internationale noodsituatie

0 min

GENÈVE (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt de wereldwijde uitbraak van apenpokken niet langer als een internationale noodsituatie. Het apenpokkenvirus werd in juli vorig jaar uitgeroepen tot een internationaal gevaar voor de volksgezondheid.

De wijziging is donderdag bekendgemaakt door WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. Er wordt volgens hem "gestage vooruitgang geboekt bij het beheersen van de uitbraak". Daarbij wordt nauw samengewerkt met de gemeenschappen die het zwaarst zijn getroffen door apenpokken, aldus de directeur-generaal.

Het apenpokkenvirus dook in mei vorig jaar op buiten de streken waar het normaal in Afrika voorkomt, ook in Nederland. Het aantal infecties is inmiddels afgenomen. Besmette mensen kunnen last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Hoewel een infectie fataal kan zijn, worden de meeste mensen er niet heel erg ziek van.

De coronapandemie was eerder aangemerkt als een internationale noodsituatie, maar die status werd vorige week na ruim drie jaar ingetrokken. Het hoogste waarschuwingsniveau geldt nog wel voor polio.

BRON: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reacties
Categorieën