Heb je het even moeilijk, voel je je alleen of wil je je verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te vinden in je omgeving die écht naar je luistert of waarmee je kan praten. Of je zoekt juist naar iemand die jou niet persoonlijk kent. De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een vertrouwelijk gesprek.
Lees ook: Ik wil met iemand praten over mijn leven.
Op elk moment van de dag kun je terecht bij de vrijwilligers van de Luisterlijn. Wanneer je pijn hebt, ergens over piekert, op de momenten dat je je alleen voelt of juist blij. Het hardop uitspreken wat je dwars zit, lucht vaak al op. Vrijwilligers van de Luisterlijn zijn er op momenten dat je het nodig hebt en geven je even dat steuntje in de rug.
Boras (22): “Ik vond het spannend om te bellen, deed het toch. Het was een fijn gesprek en ik heb er écht wat aan gehad. We kwamen op een punt waar ik het inzicht kreeg hoe ik anders naar mijn leven kon kijken. Het geeft mij rust om te weten dat ik altijd ergens terecht kan.”
Geen hulpverleners
Ondanks een uitgebreide opleiding zijn de vrijwilligers bij de Luisterlijn géén hulpverleners. Wel kunnen zij je geruststellen, troost bieden en/of bepaalde inzichten geven. Ze bieden een luisterend oor, stellen vragen en helpen je gedachten te ordenen. Met tijd en aandacht voor jouw verhaal.
Ellen (54) voelt zich soms eenzaam. “Het is fijn om te weten dat ik altijd even naar de vrijwilligers van de Luisterlijn kan bellen om de dag door te spreken.”
Anoniem en vertrouwd
Gesprekken met de vrijwilligers van de Luisterlijn zijn vertrouwelijk. Juist een anoniem gesprek met iemand die je niet kent en ziet, kan heel fijn zijn. Door te praten over jouw gevoelens en gedachtes, kun je belangrijke inzichten ontdekken die je weer op weg helpen. Wat jij vrijwilligers van de Luisterlijn toevertrouwt, blijft strikt geheim. Je hoeft je naam niet te zeggen.
Aïsha (34) heeft relatieproblemen. “Ik kan mijn verhaal kwijt, de vrijwilligers nemen de tijd voor me en oordelen niet.”
Dag en nacht
De Luisterlijn is er voor iedereen die ergens meezit en zijn verhaal niet kan, wil of durft te delen in zijn naaste omgeving. Telefonisch is de Luisterlijn dag en nacht bereikbaar. Chatten kan elke dag tussen 10.00 en 22.00 uur.
De Luisterlijn valt onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Verbeter je mentale gezondheid
Het is volkomen normaal om af en toe een luisterend oor nodig te hebben, of zelfs professionele begeleiding te zoeken om te praten over je leven. Zo kun je gebruik maken van applicaties die je mentale gezondheid verbeteren maar zijn er ook talloze andere opties om met anderen in contact te komen die dezelfde dingen voelen en ervaren. Je bent nooit alleen!