“Zelfregie, privacy en google-loos, dat zijn de drie basisprincipes van Stamtafel” vertelt Ronald Helder, bedenker van het platform Stamtafel. “Mijn vader, een sociaal man, werd ziek. Ik wilde dat hij contact kon blijven houden met vrienden en familie. Maar niet via Facebook, waar al je data verkocht wordt. Daarom heb ik zelf een alternatief laten ontwerpen. Daar zijn inmiddels ruim tachtigduizend mensen bij aangesloten.”
“De droom bij Stamtafel is dat iedere persoon in Nederland die dat wil, zelf regie in handen kan nemen op het gebied van gezondheidszorg.” Ronald Helder is helder wat betreft de opzet van en zijn doelen rondom het platform dat hij in 2017 opzette. “Mijn vader was een fanatiek sporter. Hij fietste en schaatste veel. Dat deed hij met een grote groep vrienden. Maar mijn vader had alzheimer en sporten was op een gegeven moment niet meert mogelijk. En ondanks dat mijn vader veel vrienden had, werd hij toch minder zichtbaar in het dorp. Toen dacht ik, er moet toch iets zijn waarmee ik mensen enig inzicht kan geven in hoe het met hem gaat?” Facebook was een no go voor Ronald. “Die verkopen al je data.” Een alternatief bleek er niet te zijn. “Toen heb ik een aantal vrienden die een IT-bedrijf hadden, gevraagd of zij een digitale omgeving konden ontwikkelen die voldoet aan drie basisprincipes: zelfregie, privacy en advertentievrij, wat later google-loos is geworden. Dat is Stamtafel geworden.”
Schandalen
In 2019 kreeg facebook een boete van vijf miljard dollar vanwege het overtreden van Amerikaanse privacywetgeving. De gegevens van 87 miljoen facebookgebruikers waren gedeeld met het bedrijf Cambridge Analytica. En ook afgelopen jaar stapelden de schandalen op. En toch blijven facebook en de inmiddels tot hetzelfde bedrijf horende instagram mateloos populair. Heel gek is dat niet. Via social media blijf je op een makkelijke, laagdrempelige manier in contact met veel mensen. Je ziet en leest hoe het gaat met die ex-collega en met een simpele klik op Like-button laat je je interesse zien. “Dat is precies wat ik niet wilde: het lief en leed rondom mijn vader delen met facebook” gaat Ronald verder. “Alles wat je op facebook zet, is niet meer van jezelf. De data kan gedeeld worden met iedereen, bijvoorbeeld ook met zorgverzekeraars. Stamtafel doet dat niet. De data is geheel van jezelf.”
Grote plannen voor de Stamtafel-applicatie
“Ik hoop dat we in 2025 boven een miljoen gebruikers zitten.” Eindigt Ronald zijn verhaal. Die gebruikers kletsen dan niet alleen digitaal met elkaar, maar nemen ook deel aan zogenaamde groepstafels. Hier kun je mensen ontmoeten en ervaringen delen met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt, of die dezelfde interesses hebben. Ook videobellen is mogelijk, bijvoorbeeld met zorgprofessionals met wie je contact hebt. Het enige wat je nodig hebt om je aan te melden, is een e-mailadres. Door je aan te melden draag je bij aan het doel van Stamtafel: kwetsbare mensen uit hun isolement halen door hen digitaal te verbinden met hun verwanten, zorgverleners en sociale omgeving.