Ronald Helder en zijn persoonlijke verhaal
Maatschappelijke gezondheid
Maatschappelijke gezondheid
06/10/2023
3 min
2

Het verhaal achter het gratis onthaasten voor zorgmedewerkers

06/10/2023
3 min
2

Gratis een verblijf voor alle zorgmedewerkers in Nederland, midden in de natuur op een prachtig landgoed in Twente? Dat kan toch niet gratis zijn? Waar zit het addertje, er moet toch een reden achter zitten? Waarom doen jullie dit? Het lijkt ons goed de intrinsieke motivatie te delen van het “waarom” achter dit aanbod.

Kort over wat het onthaasten inhoudt

Sinds maart 2023 bieden wij, samen met Landgoed de Zwanenhof, een gratis all-inclusive verblijf aan voor alle zorgmedewerkers in Nederland. Het onthaasten is een soort retraite om volledig tot rust te komen en is bedoeld om onze zorgmedewerkers even in de watten te leggen. Maar hoe is dit genereuze aanbod tot stand gekomen? Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om te weten wie de persoon achter dit aanbod is en wat hij heeft doorgemaakt.

Ronald Helder, de mens achter het onthaasten

Ronald Helder, met 22 jaar ervaring in de zorg, heeft op Landgoed de Zwanenhof een vernieuwende kijk ontwikkeld op het centraal stellen van de mens. Na het verlies van twee kinderen in 2001 en 2004 werd hij geconfronteerd met het zorgsysteem en zag hij hoe mensen in kwetsbare posities moeite hadden om binnen dit systeem hun weg te vinden. Ook had hij een vader met Alzheimer en een schoonvader met asbestkanker die tegen problemen aanliepen binnen de zorg.

Ronald Helder: “De lieve mensen in de zorg doen wat ze kunnen, met hart en ziel, maar wat wordt er veel onmogelijk gemaakt door de bedachte regels die hart en ziel in de weg staan.”

Deze ervaringen, samen met zijn werk in de zorgsector, inspireerden Ronald om zich sterk te maken voor verandering.

Menselijker zorgsysteem: Hoe kan ik je helpen als mens?

Hij streeft naar een menselijker en eenvoudiger zorgsysteem, waarbij de centrale vraag is: "Hoe kan ik je helpen als mens?" Ronald gelooft in luisteren, aandacht geven en het creëren van maatwerkoplossingen, omdat iedereen uniek is. Door zijn werk in de zorgsector en zijn vrouw, die ook verpleegkundige is, begrijpt Ronald de hoge werkdruk voor zorgverleners.

Ronald Helder: “Ik zie hoe hard ons zorgpersoneel aan het rennen is om voor anderen te zorgen en daarbij zichzelf vergeet. Als we niet goed voor ons zorgpersoneel zorgen, kan dit leiden tot burn-out, verloop en verminderde kwaliteit van de zorg die wordt geleverd. Als het zo doorgaat hebben we straks nog onvoldoende zorgmedewerkers over.” 

Streven naar verandering en verbinding in de zorg, met liefde als leidraad

In tegenstelling tot Duitsland, waar jaarlijks rust- en ontspanningsprogramma's in kuuroorden gebruikelijk zijn, wordt er in Nederland weinig aandacht besteed aan dergelijke programma's. Ronald wil mensen de gelegenheid bieden om te onthaasten, zich terug te trekken en even ontzorgd te worden, met of zonder programma. Dit jaar biedt hij dit zelfs gratis aan, zonder verborgen agenda. In een maatschappij waar alles lijkt te draaien om geld, aandacht en likes, wil Ronald de focus terugbrengen naar de mens. Hij streeft naar oprechte aandacht en benadrukt dat hij na het verlies van zijn kinderen alleen maar meer liefde wil geven.

Ronald Helder: “Het verlies van mijn kinderen, van mijn vader en schoonvader heeft mij zo geraakt dat ik voor mijn gevoel niet anders kan dan zelf in actie komen. Om alles wat binnen mijn mogelijkheden ligt uit de kast te halen om verandering in gang te zetten binnen de zorg, voor de zorg.”

Ronald gelooft dat als we allemaal meer liefde en aandacht voor elkaar zouden hebben, er minder oorlog, haat en verdeeldheid zou zijn. Hij roept op tot verbinding, oprechtheid en het omzien naar elkaar, in een wereld die momenteel wordt gedomineerd door geld, ego en macht.

Een warm welkom voor zorgmedewerkers

Aan alle zorgmedewerkers in Nederland: we willen jullie uitnodigen voor een fijn verblijf om te onthaasten. Gratis, zonder enige verborgen agenda. We begrijpen dat jullie dagelijks met hart en ziel klaarstaan voor anderen, maar we willen dat jullie ook even tijd voor jezelf nemen op een prachtige locatie midden in de natuur. We willen jullie laten ervaren wat het betekent om te ontsnappen aan de hectiek en de drukte van het zorgwerk. Het is een moment om tot rust te komen, je terug te trekken en jezelf te laten verwennen. Jullie verdienen het om in de watten te worden gelegd, want zonder jullie zou de zorgsector niet kunnen functioneren.

Reserveer hier een kamer op Landgoed de Zwanenhof op te onthaasten.

Ik wil reserveren

PS: Je kunt ook samen met je collega's komen onthaasten. Meer informatie kun je hier vinden.

Reacties