Ronald Helder
Maatschappelijke gezondheid
Maatschappelijke gezondheid
06/10/2023
1 min
0

Veilig online contact via een Nederlandse app: Stamtafel

06/10/2023
1 min
0

Een knuffel, een blik van verstandhouding, een arm om je heen, praten met mensen in één ruimte en samenzijn. Dat is de behoefte die veel zorgbehoevenden en mensen die zich wel eens eenzaam voelen het meeste hebben. Maar dat wordt steeds lastiger omdat de zorg onder druk staat. Om het 1-op-1 contact zo goed mogelijk te benaderen, kan de juiste technologie een handje helpen: Stamtafel.

Veilig en Nederlands online sociaal platform

Stamtafel is de nieuwe Nederlandse ontmoetingsplek waar je eenvoudig online contact hebt met mensen die er voor jou toe doen. Een vereniging of stichting biedt Stamtafels aan hun achterban aan. Duizenden mensen hebben inmiddels een account en maken gebruik van zogenaamde ‘tafels’.

Gebruikers nodigen mensen uit met wie zij willen praten en delen. Familieleden, vrienden, lotgenoten, mantelzorgers of (zorg)professionals schuiven aan bij de ‘tafels’. Vanuit thuis en een andere eigen plek, met de gezelligheid en vertrouwdheid die erbij hoort.  Deze ‘tafels’ hebben een onderwerp die past bij de gebruikers. Er zijn tafels in gebruik die over een persoon kunnen gaan, tafels met als onderwerp ‘eenzaamheid’ en ook ‘bingo’ of ‘wielrennen’.

Stamtafel richt zich op het welbevinden van een persoon. Hoe voelt iemand zich, wat heeft hij/zij gedaan. Via Stamtafel kun je formele en informele zorg eenvoudig aan elkaar verbinden. Gegevens die geplaatst worden op stamtafel zijn niet terug te vinden in zoekmachines op internet. Profielen zijn niet vindbaar of openbaar. Met Stamtafel praat je online met elkaar. Je kunt je verhaal kwijt met bekenden en verzorgers. Veilig en afgeschermd.

Reacties