Kinderen spelen op speeltoestellen op de gang van hun school
Maatschappelijke gezondheid
Maatschappelijke gezondheid
06/10/2023
2 min
0

De wereld verandert, maar beweegruimtes veranderen niet mee

06/10/2023
2 min
0

Waarom leren kinderen nog steeds bewegen op dezelfde toestellen als hun opa’s en oma’s? Waarom worden gymzalen en sporthallen nog steeds ingericht met toestellen die al meer dan 100 jaar bestaan? Met die vragen loopt Pim Scherpenzeel, oprichter van InFit Beweegconcepten en initiatiefnemer van Het Nieuwe Gymmen, al jaren rond. “De wereld verandert razendsnel, maar de beweegruimtes voor kinderen veranderen niet of nauwelijks mee. En ondertussen wordt het probleem dat kinderen niet voldoende bewegen steeds groter.”

Cultuurprobleem

Er ligt een groot probleem aan ten grondslag, een probleem in onze cultuur. Pim: “We leren kinderen aan om stil te zitten en nog erger: we leren ze actief af om te bewegen. Want kinderen mogen niet rennen in de gang, niet klimmen in bomen en niet stoeien met hun klasgenoten. Bewegen zit in de natuur van kinderen, maar stilzitten wordt aangemoedigd en bewegen wordt afgestraft. Niet zo gek dus, dat kinderen op latere leeftijd vaak niet meer uit zichzelf (willen) bewegen.”

We moeten kinderen juist stimuleren om te bewegen. Dat kan uiteraard op allerlei verschillende manieren, maar Pim richt zich met name op de beweegruimtes. Daarom probeert hij met zijn twee organisaties (Het Nieuwe Gymmen en InFit Beweegconcepten) de kijk op inrichten te veranderen. Zijn visie: richt ruimtes in zodat er in bewogen kan en mag worden én zodat kinderen er in willen bewegen. Klaslokalen, schoolpleinen, routes naar school toe, maar natuurlijk ook de gymzaal en de sporthal. Die gymzaal is nu helaas vaak een te kleine, stoffige ruimte. Kinderen leren er bewegen op toestellen uit grootmoeders tijd, die niet meer aansluiten bij de moderne beweegcultuur en de belevingswereld van een kind.

De wereld verandert, maar beweegruimtes veranderen niet mee

Hoe dan wel?

Hoe moet het dan wel? Ga niet uit van de ouderwetse standaard, maar sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen. Plaats slacklines, grinds en halfpipes, boomstammen en freerun-elementen in een gymzaal. Laat kinderen dansen op hun favoriete hiphop door een goede muziek- en lichtinstallatie aan te schaffen. Laat ze naar boven klimmen via een zelfbedachte route en weer naar beneden glijden. En denk ook aan de andere ruimtes binnen een school of op de route naar school. Kortom: geef ze de ruimte om (in) te bewegen. Letterlijk en figuurlijk.

Met Het Nieuwe Gymmen wil Pim vooral inspireren; laten zien wat er allemaal op de markt is en good practices delen. Maar alleen delen is niet voldoende, daarom bedenkt InFit ook zélf beweegconcepten die de beweegwereld moeten veranderen, zoals ‘De Nieuwe Gymzaal’ en de inrichting van Beweegschool De Twijn in Alblasserdam.

Gelukkig ziet Pim dat het tij begint te keren. “Ik werk al dertig jaar in de sport- en beweegwereld en zie nu dat steeds meer scholen, gemeentes, docenten en ondernemers doorkrijgen dat het écht anders kan. Die verandering stemt mij erg vrolijk. Met elkaar kunnen we de beweegruimtes mee laten veranderen!”

Video interview met Pim Scherpenzeel


Reacties