Frans Pothoven
Natuurlijke Gezondheid
Natuurlijke Gezondheid
06/10/2023
2 min
0

Frans Pothoven over de fascinerende invloed van slaap op onze gezondheid

06/10/2023
2 min
0

Wie goed slaapt, voelt zich goed. Dat klinkt heel vanzelfsprekend maar toch nemen we slaap niet serieus genoeg. Wat iemand overdag denkt, doet en eet, heeft invloed op hoe iemand slaapt. Frans Pothoven deed een ontdekking die zijn leven veranderde: “ondanks stressvolle situaties in mijn privéleven en op het werk, kreeg ik meer energie. Ook werd ik weer mijn oude vrolijke zelf en verdween de knoop in mijn maag”.

Wie goed slaapt, voelt zich goed

Frans Pothoven deed een ontdekking die zijn leven veranderde. Met zijn School of Sleeping wil hij nu ook anderen leren hoe ze hun leven op een positieve manier kunnen veranderen. ‘Sinds ik het boek van Matthew P. Walker las, draait mijn leven om slaap,’ lacht Frans. ‘Op een goede manier!’ voegt hij er snel aan toe. Matthew Paul Walker is een hersenwetenschapper, slaapexpert en hoogleraar aan de Universiteit van Californië die zich bezig houdt met de impact van slaap op de menselijke gezondheid.

Gezond leven is meer dan voeding en beweging

Voeding en beweging vormden altijd al een rode draad in het leven van Frans. Daar kwam een nieuw inzicht bij toen hij figuurlijk werd wakker geschud door het boek ‘Slaap’ van Matthew P. Walker. In het boek 'Slaap' legt Matthew P. Walker uit waarom slapen en dromen van levensbelang zijn. Frans besloot de proef op de som te nemen en voerde veranderingen in zijn leven door, om zo goed mogelijk te kunnen slapen.

Al snel merkte hij de positieve effecten. Ondanks stressvolle situaties in zijn privéleven en op het werk, kreeg hij meer energie. Ook werd hij weer zijn oude vrolijke zelf en verdween wat hij noemt ‘de knoop in zijn maag’: een gevoel van onbehagen en spanning dat hij al zo’n twintig jaar met zich meedroeg met de gedachte dat dit gevoel ‘normaal’ was.

Frans Pothoven: "Ik realiseerde me dat ik mijn slaap nooit serieus had genomen. In plaats daarvan zag ik het als een noodzakelijk kwaad. Dat ons lichaam zich in de slaap herstelt, reset en oplaadt voor een nieuwe dag, besefte ik niet. Het drong tot me door dat het super ongezond is om slaap te zien als sluitpost. In feite stond mijn lichaam continu onder stress. Doordat ik veel te weinig sliep, was mijn cortisolniveau hoog. Wat me vervolgens weer uit mijn slaap hield. Een vicieuze cirkel die ik pas kon doorbreken toen ik me er bewust van werd."

Hormonen beïnvloeden je slaap

Cortisol wordt in de volksmond ook wel het stresshormoon genoemd. Wat veel mensen niet weten is dat een hoog cortisolgehalte de aanmaak van melatonine beperkt. Iemand met een hoog cortisolgehalte zal uit vermoeidheid wel in slaap vallen. Maar goed (door)slapen blijkt vervolgens vaak een probleem, doordat er geen gezond melatonineniveau is bereikt.

Het nemen van een voedingssupplement met melatonine is geen blijvende oplossing als de oorzaak van het hoge cortisolgehalte niet wordt aangepakt. Wat iemand overdag denkt, doet en eet, heeft invloed op hoe iemand slaapt.

"De wisselwerking tussen gedrag en hoe ons lichaam daarop reageert, fascineert me," vertelt Frans enthousiast. "Ondanks mijn gezonde keuzes op het gebied van voeding en beweging, had ik jarenlang mijn lichaam ondermijnd door mijn slaap niet serieus te nemen. Ik moest terug de schoolbanken in om meer over slaap te leren. En ik was vast niet de enige!"

School of Sleeping

Tegenwoordig durft Frans te stellen dat slaap de belangrijkste basis voor jezelf is. Hij noemt goede slaap zelfs belangrijker dan voeding en bewegen. Op zijn School of Sleeping krijgen mensen inzicht in het belang van slaap. Slecht slapen is vaak het grootste probleem voor wie op zoek is naar:

  • meer energie;
  • een gezond gewicht;
  • de wil om gezonde keuzes te maken;
  • doorzettingsvermogen bij het sporten.

Wie is Frans Pothoven?

Frans Pothoven is oprichter van de School of Life. Hij helpt mensen aan een betere nachtrust waardoor ze een gezonder en fijner leven kunnen leiden. Het is zijn missie is om het leven van mensen drastisch te verbeteren, waardoor zij meer controle krijgen over hun gezondheid en ontwikkeling. Met een goede nachtrust ervaren mensen namelijk een rustiger, energievoller en blijer leven. Kortom; Frans is een slaapexpert.


Reacties