Vrouw met winterdip met koud weer
Mentale Gezondheid
Mentale Gezondheid
06/10/2023
4 min
0

Wil jij minder last hebben van een winterdip? Zeven tips tegen de winterblues

06/10/2023
4 min
0

De dagen worden korter en buiten wordt het sneller donker. Je krijgt minder zonlicht waardoor je je minder energiek kunt voelen. Een winterdip ligt op de loer, een milde vorm van een winterdepressie. Het kan goed zijn dat je minder vrolijk bent, niet zo goed in je vel zit en opkijkt tegen de winter of er al middenin zit. Als je ook nog eens last hebt van ernstige somberheid en negatieve gedachten dan zou je zelfs een winterdepressie kunnen hebben. Gelukkig zijn er een aantal dingen die jij kunt doen om een winterdip te verminderen of te voorkomen. Wij hebben zeven handige tips voor je op een rijtje gezet.

Misschien lees jij dit artikel omdat je iemand graag een hart onder de riep wilt steken of omdat je zelf last hebt van een winterdip of winterdepressie. Het is belangrijk om te weten dat je soms vrede moet hebben met het feit dat jij (of een naaste) in de herfst en winter wellicht wat minder vrolijk voelt. Weghalen kunnen we het niet voor je, maar we kunnen je wel verlichten met een aantal handige adviezen.

Tip 1: Koop een Winterdip lamp

Door dagelijks in de ochtend bijvoorbeeld even een half uurtje tot uur voor een daglichtlamp te gaan zitten kun je je echt een stuk energieker, vrolijker en beter gaan voelen. Een daglichtlamp zorgt ervoor dat je meer serotonine- en melatonine aanmaakt. In de winter maak je deze stoffen minder aan omdat er minder zonlicht is. Deze stoffen hebben onder andere invloed op je geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, orgasme en eetlust. Zet de daglichtlamp op je bureau tijdens het werken (of studeren) of drink lekker een kop koffie met de lamp op je gezicht. Lichttherapie is wetenschappelijk bewezen en werkt tegen een winterdip of winterdepressie!

Tip 2: Leven naar de seizoenen

Vaak proberen we om ons te verzetten tegen de seizoenen terwijl het eigenlijk niet meer dan logisch is om te luisteren naar het advies die de natuur ons geeft. Staan we te ver van de natuur af? In het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ van Jaap Voigt wordt er (op basis van de I Tjing) gekeken hoe wij het beste kunnen meebewegen met het ritme van de seizoenen. Zo is de herfst bijvoorbeeld een seizoen waarin we dingen moeten loslaten terwijl de winter ideaal is om nieuwe dingen te leren en naar binnen te keren.

Tip 3: Slik vitamine als aanvulling (Vitamine D)

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam maakt in de herfst en wintermaanden minder vitamine D aan omdat er minder zonlicht is. Hierdoor word je sneller vermoeid en heb je minder energie. Ook gaat je lichaam hierdoor krampachtiger aanvoelen. Voor veel mensen helpt het om aanvullende vitamines te slikken. Probeer het uit en je zult al snel het verschil merken!

Tip 4: Trek je even terug, maak tijd voor jezelf

Probeer jezelf een beetje extra te verwennen. Bezoek een Wellness of maak thuis je eigen Wellness. Ga lekker in bad (of koop een zitbad), kook uitgebreid voor jezelf en/of je naasten, boek een massage, start een nieuwe serie of doe iets dat je als kind ook leuk vond om te doen zoals puzzelen, lego, een creatieve hobby of bijvoorbeeld gamen. Zorg dat je de dingen doet waar jij behoefte aan hebt. Het kan zo ontzettend druk worden met alle feestdagen en studie of werk.

Tip 5: Ga naar buiten, ook als het slecht weer is

Je kunt heel erg de neiging hebben om thuis te blijven, omdat je minder energie en zin hebt om eruit te gaan. Maar laat je niet verleiden tot binnen zitten. Probeer de wonderen van elk seizoen te omarmen. Ga lekker naar buiten de natuur in. Sta vroeg op om die paar stralen zonlicht te vangen en/of maak een mooie stadswandeling. Door voldoende in beweging te blijven ga je je beter voelen. Probeer minimaal wekelijks een wandeling van een paar uur in te plannen en je zult merken dat je altijd gelukkiger thuiskomt dan dat je vertrokken bent!

Tip 6: Plan iets om naar uit te kijken

Je kunt heel erg opzien tegen de koude maanden, omdat de zomer ineens zo ver weg voelt. Maar wat nu als je voor jezelf eens een aantal leuke activiteiten gaat inplannen waar je naar uit kunt kijken? Ben je bijvoorbeeld van plan om na de winter te gaan reizen? Plan dan momenten om die reis uit te gaan pluizen. Wil je niet wachten tot na de winter? Plan dan juist een aantal leuke weekendjes weg. Dat kan een weekendje in een andere stad zijn maar je kunt ook eens een weekend bij een vriend, vriendin of familielid blijven slapen en er samen wat leuks van maken! Er zijn ook heel veel handige applicaties die jou kunnen helpen in het plannen en het maken van doelstellingen.

Tip 7: Accepteer de winter

Je kunt je heel erg blijven verzetten tegen de koude maanden maar ze horen er toch echt bij. Als je de charme van de seizoenen hebt ontdekt, je er minder tegen gaat verzetten en ze meer gaat omarmen dan worden ze een stuk ‘dragelijker’. Praat met mensen over je gevoelens en trek op tijd aan de bel als het echt niet meer gaat.

Reacties