Nieuw vaccin tegen RS-virus mag in EU worden ingezet
Nieuws
Nieuws
08/25/2023
0 min
0

Nieuw vaccin tegen RS-virus mag in EU worden ingezet

08/25/2023
0 min
0

BRUSSEL (ANP) - Europese artsen mogen een nieuw vaccin tegen het RS-virus gaan gebruiken. De Europese Commissie heeft het vaccin, dat vooral pasgeboren baby's veel leed kan besparen, goedgekeurd. Ze moedigt EU-landen aan om ermee te gaan inenten.

Het luchtwegvirus is een van de belangrijkste redenen dat pasgeborenen in het ziekenhuis of zelfs op de intensive care belanden. In Nederland overleven ze de besmetting doorgaans wel, maar elders in de wereld komen jaarlijks tienduizenden kindjes om. Het groeiende aantal besmettingen is in de herfst en de winter ook een extra last voor ziekenhuizen die dan toch al de handen vol hebben aan het coronavirus en de griep.

Sinds vorig jaar zijn er meerdere vaccins voorhanden, maar het nieuwe Abrysvo-vaccin is anders. Dat wordt toegediend aan zwangere vrouwen. Die geven de bescherming vervolgens door aan hun kind, dat zich in de kwetsbare eerste maanden zo beter tegen de ziekteverwekker kan verweren.

Het vaccin werd eerder deze zomer al goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het kan ook worden gebruikt voor kwetsbare ouderen. Eurocommissaris Stella Kyriakides ziet "ernaar uit om te zien dat lidstaten gebruik maken van dit eerste vaccin in hun vaccinatiecampagnes".

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties