Veel van ons werken of hebben gewerkt. Momenteel zijn er zo’n 9 miljoen Nederlanders met een baan. Volgens onderzoek (CBS) zijn we al jaren gemiddeld erg gelukkig (9 op de 10), met onze gezondheid, omgeving, relaties, leefomstandigheden en met ons werk. Voor de meeste organisaties zijn mensen de belangrijkste ‘asset’. Maar ook de duurste. Logisch is dan ook, dat werkgevers het maximale uit hun collega’s willen halen. Veruit de meeste werknemers vervullen hun job zonder problemen. Toch hebben organisaties en hun medewerkers te maken met stress, ziekte, uitval. Het gemiddelde verzuim in Nederland ligt rond 4,5%. Je zou kunnen stellen dat gemiddeld 405.000 mensen thuis of in de zorg terecht komen. Dat is meer dan de hele stad Utrecht.
Minder uitval, beter en langer aan het werk
Van een deel van deze groep zal de uitval niet zijn gebeurd als de organisatie beter had gekeken naar ‘vitaliteit’ op de werkvloer. Of een andere kant: collega’s zijn 10% productiever en creatiever als ze vitaal zijn. We weten ook, dat de vergrijzing in Nederland inhoudt dat we langer door moeten werken en dat er meer werk met minder mensen gedaan moet worden. Alle redenen om levenslust tijdens werk onder de loep te nemen.
Wat is vitaliteit eigenlijk?
Wat bedoelen we dan eigenlijk met vitaliteit? Vitaliteit gaat over ‘leven’. ‘Vita’ is latijn voor leven, dus wordt er gesproken over ‘levenslust’. Hoe kunnen we slimmer omgaan met gezondheid, conditie en levenslust tijdens werk? Want het gaat niet alleen om jou, maar ook om je collega’s. Verstoring in je team geeft ook weer extra onbalans. Bij ‘vitaliteit’ gaat het meestal om de domeinen: bewegen, ontspannen, slapen, relaties, omgeving en voeding. Vitaliteit op het werk gaat over een begrip waar elke werkgever mee aan het werk is: duurzame inzetbaarheid.
Vitaliteit gaat niet alleen over stress en burn-out
Fit op de werkvloer gaat over balans. Ook over de balans tussen werk en privé. Iedereen kan overal stress ervaren. Als je gezinssituatie vastloopt heeft dat effect op de werkvloer en andersom. Een burn-out wordt veroorzaakt als er geen balans is tussen jouw persoonlijkheid en je rol in een organisatie. Het gaat om jouw persoonskenmerken. Daarnaast is ook je fysieke gesteldheid erg belangrijk. Uitval kan ook veroorzaakt worden door verkeerd zitten, niet bewegen, urenlange houding in stoel of tijdens een vergadering. En hoe gezonder je fysiek bent, des te beter je mentaal in je vel zit.
Ontspanning is van belang, ook – of misschien wel juist – thuis. Daarbij mag goed en voldoende slaap niet worden ontbreken. Nog een factor dat een grote rol speelt, maar vaak onderbelicht blijft is voeding. Er zijn veel ontwikkelingen aan de gang in de verbetering van onze toevoer van eten, zoals biologische foodboxen. Toch blijft de rol van de voedingsindustrie en de supermarkten (retail) een grote invloed bij de keuze van slechtere voeding, zoals te veel suiker, vet en zout. We komen elke dag te gemakkelijk in de verleiding!
5 platforms om vandaag nog aan de slag te gaan met vitaliteit op de werkvloer
Hoe is het bij jullie op het werk? Alles goed op orde? Of is een vitaliteits-scan wel op z’n plaats? Bij deze organisaties kun jij meer te weten komen en kan je vandaag nog aan de slag om je vitaliteit (op de werkvloer) te verbeteren: