Gemotiveerd starten na je vakantie
Mentale Gezondheid
Mentale Gezondheid
06/10/2023
3 min
0

Zo voorkom je een dip na je vakantie! Wij helpen je gemotiveerd starten

06/10/2023
3 min
0

Je hebt een heerlijke vakantie gehad, je voelt ontspannen en bent uitgerust. Dat wil je graag vasthouden maar je voelt je onrustig omdat je weer aan de slag moet. Het lukt je op de een of andere manier niet om op gang te komen en in je oude ritme terug te vallen. Of misschien wil je wel heel anders aan gaan pakken dan voor je vakantie. Daarom hebben wij speciaal voor jou een lijstje gemaakt (inclusief tips) om weer helemaal gemotiveerd en met frisse moed aan de slag te gaan!

De basis: ritme en structuur

Tijdens je vakantie valt je dagelijkse ritme en structuur logischerwijs weg. De tijden waarop je gaat slapen en opstaat fluctueren. Ga dus op tijd naar bed. Kun je niet meteen slapen? Lees dan een boek. Probeer vooral je smartphone niet mee het bed in te nemen. Het gebruiken van de smartphone in bed kan leiden tot slapeloosheid en 's nachts weer wakker worden. Op tijd slapen en opstaan is de basis voor het oppakken van je gezonde ritme. Je zult merken dat het op het begin wat moeilijk en frustrerend is.

Tip: 
Maak opstaan leuk. Zorg dat je iets hebt om ’s ochtends naar uit te kijken zoals een lekker ontbijt, een bakje koffie met de krant of spreek af met een goede vriend/vriendin.

Doe boodschappen en kook gezond voor jezelf

Als je op vakantie bent dan heeft gezond eten vaak niet de hoogste prioriteit. Het is belangrijk om het koken weer op te pakken als je thuis bent.  Door gezond te eten voel je je echt een stuk beter over jezelf. Veel mensen voelen zich namelijk slecht omdat ze slecht eten. 

Doe een grote boodschap voor de hele week en zorg ervoor dat je altijd iets gezonds kunt eten als je honger hebt. Tijdens je vakantie heb je de neiging gehad om jezelf constant te verwennen met kleine snacks, ijsjes en drankjes. Probeer dit voor jezelf na te bootsen door lekkere gezonde hapjes in te slaan en/of voor te bereiden. Maak het eten voor jezelf leuk. Bedenk van tevoren een aantal leuke recepten om te koken en laat je niet verleiden door alsnog te gaan bestellen of uit eten te gaan uit luiheid. En wees eerlijk tegen jezelf, je hebt vaak de neiging om excuses te bedenken: ‘nog één laatste biertje, toch nog één ijsje om het af te sluiten, ik heb het vandaag verdient’. Maar zo maak je het erg moeilijk voor jezelf en val je snel weer in ongezonde vakantiegewoontes. Wees sterker dan je innerlijke stem en zorg goed voor jezelf zodat je makkelijker op gang komt.

Tip: Drink 1,5 tot 2 liter water per dag om je eetlust iets te verminderen.

Schrijf je goede voornemens op

Misschien heb jij je een aantal dingen voorgenomen die je anders wilt gaan doen na je vakantie. Die voornemens kunnen snel vergeten worden. Om dat te voorkomen is het belangrijk om je plannen en voornemens op te schrijven. Vakantie is vaak het moment om na te denken over ambities en de balans tussen werk en privé. Probeer je voornemens op te splitsen in kleine haalbare doelstellingen. Je hebt ook applicaties die jou kunnen helpen om je doelen te bereiken. Door je voornemens op te schrijven krijg je ook vanzelf meer motivatie! 

Tip: Koop ergens een mooi boekje en ga op een fijne plek zitten om je doelen op te schrijven.

Ga naar buiten en zorg voor voldoende beweging

Lekker wandelen, sporten (bijvoorbeeld hardlopen) of iets afspreken met vrienden helpt je om weer te wennen aan het gewone leven. Je kunt je soms een beetje down voelen omdat je de vrijheid mist die je had tijdens je vakantie. Maar tijdens je vakantie was je ook veel buiten. Houdt dat vast, plan in je vrije tijd een leuke wandeling en blijf vooral niet te veel binnen zitten. Als je er eenmaal uit bent dan zal je merken dat je je een stuk frisser en beter voelt. Dat is niet zonder redenen. Na een fikse wandeling voel je je opgeladen, meer ontspannen en als bonus doe je vaak goede ideeën op. Soms zijn de meest voor de hand liggende oplossingen de beste. De natuur vermindert stress en verkleint de kans op ziektes. Een bezoek aan de natuur leidt tot een vermindering van pijn en negatieve emoties zoals boosheid, vermoeidheid en somberheid. Ook zorgt het voor een toename aan positieve gevoelens en energie. Geen excuus meer: het wordt hoog tijd om naar buiten te gaan!

Tip: Pak de trein en maak een NS-wandeling.

Gun jezelf tijd om op gang te komen

Wees niet te streng voor jezelf. Tijdens je vakantie heb je het hartstikke leuk gehad en daardoor kun je opkijken tegen alles wat je thuis weer moet doen. Als het je vervolgens niet lukt om je oude werkritme op te pakken of je oude motivatie weer terug te vinden dan kan dit vrij frustrerend zijn. Maar probeer je even niet te focussen op alles wat niet goed gaat. Als je de lat hoog legt voor jezelf en het lukt je niet om aan je eigen verwachtingen te voldoen dan word je alleen maar strenger voor jezelf ter compensatie van het ‘falen’. Hierdoor verlies je plezier in de dingen die je moet doen. Accepteer dat het even wennen is en weet dat het niet van de ene op de andere dag ineens allemaal weer van ouds is. Voordat je het weet heb je weer een goed ritme te pakken en kun je trots zijn op jezelf. Probeer te focussen op de dingen die je wel lukken!

Tip: Wees aardig voor jezelf. Dit maakt je een leuker persoon en zorgt er ook voor dat je vrijer kunt leven.

Reacties