Karin Prince doet familieopstelling met Lisanne Spaander
Mentale Gezondheid
Mentale Gezondheid
06/10/2023
2 min
0

Karin Prince deelt haar ervaring over familieopstellingen

06/10/2023
2 min
0

Karin Prince komt uit een familiesysteem waar vrouwen niet de mogelijkheid hadden naar hun volle potentieel te leven. Het was niet gebruikelijk dat vrouwen gingen studeren of door andere omstandigheden zoals bijvoorbeeld armoede. Karin Prince deed een familie opstelling en vond hierdoor meer rust. Karin is nu een internationaal gecertificeerd NLP-trainer en organiseert nu zelf ook familie opstellingen.

Tip: Bekijk onze lijst met boeken over familieopstellingen en het familiesysteem

Wat is een familie opstelling?

Een familie opstelling is een opstelling en ruimtelijke weergave van mensen of dingen in een ruimte. Aan de hand van deze opstellingen worden verhoudingen die jij als persoon hebt met andere mensen gevisualiseerd.  Hierdoor kun je onbewuste dynamieken en symptomen, die jij hebt met de mensen in je systeem (familiesysteem), inzichtelijk krijgen. Het is de bedoeling dat jij als deelnemer een vraagstuk inbrengt waar je mee aan de slag wilt gaan.

Ervaring familie opstelling

Karin kan inmiddels prachtige voorbeelden geven van wat het systemisch werk mensen voor goeds opgeleverd heeft. “Ikzelf kom uit een familiesysteem waar vrouwen niet de mogelijkheid hadden naar hun volle potentieel te leven. Het was niet gebruikelijk dat vrouwen gingen studeren of door andere omstandigheden zoals bijvoorbeeld armoede. Door het systemisch werk in de vorm van een opstelling, werd voor mij ineens duidelijk hoe ik onbewust loyaal bleef aan deze vrouwenlijn en mijzelf steeds terughield om grootse dingen te gaan doen die ik wilde gaan doen. Met andere woorden hoe ik mijzelf steeds 'klein' maakte in plaats van met heel mijn energie te gaan doen wat ik wilde doen.”

“Zo zie ik regelmatig 'volwassen kinderen' die nog steeds bezig zijn om het maar goed te doen voor hun ouders, die het verdriet van hun ouders willen dragen of oplossen allemaal uit liefde en loyaliteit, maar met de hoge prijs dat zij hun eigen leven niet leven. En in plaats van ten volle hun eigen leven te leven vast blijven zitten in hun systeem van herkomst. Ik zie iedere keer weer hoe systemisch werk mensen in beweging brengt naar meer rust, verbinding en vrijheid,” aldus Karin Prince.

Wat familie opstellingen kan brengen

Een familieopstelling helpt jou te zien waar je vastloopt of juist uitblinkt en maakt onbewuste patronen zichtbaar. Vervolgens kan gewerkt worden aan meer rust, balans en verbinding in je leven waardoor je een grote stap in je persoonlijke ontwikkeling kan maken. Karin Prince: “Als ik kijk naar mijn persoonlijke ervaringen met systemisch werk dan heeft het mij meer rust gebracht.”

Wil jij aan de slag met familieopstellingen en je familiesysteem? Bekijk dan eens onze boekentips.

Bekijk de webserie van Gezondheid.nl: THERAPIE

THERAPIE is de nieuwe YouTube serie van Gezondheid.nl. In THERAPIE gaat Lisanne Spaander nieuwe en minder bekende vormen van therapie onderzoeken en uitproberen. Ze gaat in gesprek met deskundigen, praat met ervaringsdeskundigen en laat zicht adviseren. In aflevering 2 van THERAPIE wordt een familie opstelling onder de loep genomen. Met THERAPIE willen we bekendheid geven aan verschillende vormen van therapie en oplossingen bieden aan mensen die geïnteresseerd zijn in allerlei vormen van therapie. De YouTube serie is voor mensen die interesse hebben in ander soort zorg dan de bekende reguliere zorg en/of nieuwe technologieën.

Bekijk hier THERAPIE aflevering 2: familieopstellingen.

Wat is NLP?

NLP staat voor Neurolinguïstisch Programmeren en is een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering. Deze methodiek zorg ervoor dat je snel inzichten krijgt in je drijfveren en de motivatie achter de handelingen die je doet. Uitgangspunt van NLP is dat de mens in staat moet zijn om het leven prettig te vinden en ervan te genieten. Karin Prince is NLP-trainer bij UNLP en geeft hier verschillende trainingen. UNLP is een opleidingsinstituut voor communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Het UNLP geeft regelmatig workshops om kennis te maken met familieopstellingen.

Meer over familieopstellingen en systemisch werk

Reacties