Vrouw drinkt water
Natuurlijke Gezondheid
Natuurlijke Gezondheid
06/10/2023
3 min
0

Is water drinken goed voor je hart en brein? Kun je door water drinken afvallen?

06/10/2023
3 min
0

Onze aarde is voor 70% bedekt met water. Slechts 3% hiervan is drinkbaar omdat de overige 97% zout water is. Van deze 3% drinkwater kunnen mensen maar 1/3 gebruiken als drinkwater. Drinkwater is een primaire levensbehoefte en dus voor iedereen belangrijk. Maar hoeveel water moet je precies drinken? En wat doet dit precies met je lichaam? Kun je door water drinken afvallen? En hoe zorg je ervoor dat je daadwerkelijk voldoende water drinkt?

Hoeveel water moet ik drinken per dag?

Volgens het Voedingscentrum kun je het beste vanaf 14 jaar tussen de 1,5 en 2 liter water per dag drinken. Kinderen hebben ongeveer tussen de 1 en 1,5 liter water nodig. Je hoeft niet persé water te drinken. Je kunt ook andere dingen drinken zoals koffie (het liefste zonder suiker), thee, zuivel en/of sojadrank.

Wat doet water of vocht met mijn lichaam?

Genoeg drinken zorgt ervoor dat je lichaam voldoende vocht binnenkrijgt. Je verliest onder andere vocht als je zweet, ademt, plast en poept. Water kan gezien worden als een van de belangrijkste bouwstenen van het lichaam omdat onder andere het een belangrijk bestandsdeel is van het vocht tussen ons weefsel. Water zorgt er ook voor dat je lichaam allerlei stoffen en processen in gang kan krijgen. Het is dus ook een soort transportmiddel. Daarnaast houdt water je lichaamstemperatuur op pijl en zorgt het voor een goede stofwisseling. Als je niet voldoende water drinkt dan merk je dat je een droge mond krijgt, hoofdpijn, honger (je lichaam kan dorst namelijk verwarren met honger), stinkende urine, constipatie (verstopping omdat je dus harde poep krijgt), een vertraagde stofwisseling en/of urineweginfecties.

Voldoende water drinken is goed voor je hart

Als je tussen de 1,5 en 2 liter water per dag drinkt dan kun je de kans op een hartaanval verlagen. Uit een 6-jaar durend onderzoekt van Het American Journal of Epidemiology blijkt dat je dan namelijk 41% minder kans hebt op een hartaanval vergeleken met mensen die dit niet doen. Voldoende water drinken is dus echt belangrijk om een goede gezondheid te behouden.

Water is goed voor je brein

“Bijna 80 procent van onze hersenen bestaat uit water, dus het is belangrijk dat je er genoeg van binnen krijgt”, verklaart Dr. Caroline Edmond van de East London University. Als je voldoende water drinkt is je reactiesnelheid beter. Veel mensen kakken rond de middag in, drink dan een glaasje water. Bij 2% uitdroging kun je namelijk al moeite hebben met focussen.

Kan ik ook te veel water drinken?

Te veel van iets is eigenlijk nooit goed. Dit geldt ook voor het drinken van te veel water. Wist je dat je kunt overlijden van te veel water drinken? Het drinken van te veel water heet ook wel watervergiftiging. Je nieren kunnen zo’n 8 tot 10 liter water verwerken. Als je in een hele korte tijd heel veel water drinkt kan je lichaam het evenwicht tussen het natrium in je bloed en het water niet goed verwerken. Natrium is nodig voor een goed evenwicht in de vochthuishouding van het lichaam, voor het samentrekken van de spieren en voor de zenuwprikkelgeleiding. Ook je nieren kunnen het water niet snel genoeg verwerken waardoor je bloed verwatert. Het overtollige water in het bloed wordt aangetrokken door zout en andere oplosbare stoffen buiten de bloedstroom waardoor lichaamscellen gaan zwellen als waterballonnen. Het zwellen kan in veel delen van je lichaam nog opgevangen worden omdat deze vrij flexibel is maar je hersencellen hebben hier iets minder ruimte voor. Als je cellen zich dus in de hersenen gaan zwellen dan kan dit als gevolg hebben dat je het bewustzijn verliest, een beroerte krijgt, in coma beland of eraan overlijdt. Symptomen van te veel water drinken zijn: misselijkheid, overgeven, het hebben van een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, moeite met evenwicht en focussen.

Waarom water drinken om af te vallen? Werkt dat wel?

Uit een onderzoek in 2014 is gebleken dat je minder gaat eten als je voldoende water drinkt. Water is dus niet een directe manier om af te vallen maar het zorgt wel voor minder eetlust. Als je bijvoorbeeld een halve liter water drinkt voor het eten dan eet je daadwerkelijk minder. Water is dus een goed hulpmiddel om af te vallen maar uiteindelijk is het veel nuttiger om daadwerkelijk meer te gaan sporten en op je voeding te gaan letten.

Zo drink jij elke dag voldoende water!

Zorg ervoor dat je altijd een fles water bij je hebt. Zet deze in zicht zodat je er niet meer omheen kunt. Vergeet je dan alsnog te drinken? In 2020 heeft HidrateSpark een speciale waterfles op de markt gebracht: HidrateSpark. Deze waterfles geeft met een knipperend led-lampje aan wanneer het weer tijd is om te drinken en volgt je waterinname via een gratis hydratatie-tracker app. De waterfles is ook te koppelen aan bijvoorbeeld je Fitbit, Apple health, Garmin connect, Google fit en je Under armour Map my fitness app. De app berekend hoeveel je bewogen hebt en kan op basis daarvan heel accuraat bijhouden hoeveel water je precies nodig hebt. De HidrateSpark waterfles is een luxeproduct maar als je ervaart dat je toch net even te vaak last hebt van dehydratatie dan kan dit een mooie oplossing zijn om jezelf gezond en fit te houden. Tot slot nog een klein geheugensteuntje: 2 liter water is ongeveer 8 tot 10 glazen water.

Reacties