Janneke Nannen maakt zich druk
Maakt zich druk
Maakt zich druk
06/10/2023
1 min
0

Janneke Nannen maakt zich druk

06/10/2023
1 min
0

#maaktzichdruk: Regiomanager & lid MT Mantelaar Janneke Nannen

!! Senioren gezocht voor onderzoek: invloed van leefstijl op de hersenen !!

Elke twee seconden is er iemand in de wereld die dementie ontwikkelt. Een complexe en veelzijdige aandoening, welke niet te genezen is. Het Finse 'FRINGER' heeft onderzoek gedaan naar het effect van leefstijl, op de hersenen. In Nederland onderzoeken 5 onderzoekscentra hoe hoe leefstijlinterventies kunnen helpen bij het verbeteren van de hersengezondheid.

FRINGER NL is een tweejarige interventiestudie waarin onderzocht wordt wat het effect is van een combinatie van leefstijlaanpassingen op het denkvermogen van ouderen.

Deelnemers aan deze studie zijn tussen de 60-80 jaar oud. Met de resultaten van het onderzoek kan een gerichter leefstijladvies gegeven worden, met als doel achteruitgang in het denkvermogen van ouderen te voorkomen.

Steeds meer onderzoek laat zien dat leefstijl effect heeft op het denkvermogen. Het denkvermogen gaat over dingen kunnen onthouden, nieuwe dingen kunnen leren en ergens je aandacht bij kunnen houden.

Resultaten van de Finse studie genaamd ‘FINGER’ waren positief; de onderzoekers vonden dat een combinatie van lichaamsbeweging, gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining de achteruitgang in het denkvermogen van ouderen kon voorkomen. Recent onderzoek laat verder zien dat andere leefstijlfactoren, waaronder beter slapen en voldoende ontspanning, mogelijk ook een positief effect kunnen hebben op het denkvermogen.

Maar is het niet heel Nederlands om op basis van wetenschappelijke resultaten, welke zijn behaald in een ander land, een identiek, eigen studie te vormen?
Wat weerhoudt onze ouderen ervan om elke dag in het teken te zetten van gezonde leefstijl?

Zelf het roer om gooien mag. Maar deelnemen aan het onderzoek mag natuurlijk ook. Geef je ouders op!

#leefstijl #interventies #senioren #ouderen #gezondheid #ouderenzorg #dementie #alzheimer #neurologie #onderzoek


Bron: LinkedIn post van Janneke Nannen

Maak jij je ook druk?

Laat je mening horen in de opmerkingen!

Reacties