Lichaam en anatomie

Spruw

Wat is spruw?

Spruw is een infectie dat wordt veroorzaakt door een schimmel genaamd Candida. Deze schimmel komt bij bijna de helft van alle volwassenen voor, maar zorgt niet altijd voor klachten. De schimmel kan overgaan naar een hinderlijke vorm, waarbij je klachten kunt krijgen in het gebied waar spruw zich voordoet. Bij vrouwen die borstvoeding geven zijn de besmettingen waar te nemen rond haar tepels en in de mond van de baby.

Witte plekjes in de mond van de baby kunnen wijzen op spruw. De plekjes zitten meestal tegen de wangen, op de tong en het gehemelte en kunnen moeilijk worden weggeveegd. Meestal heeft uw kindje nergens last van, maar soms drinkt uw kind onrustig en laat vaak los.

Spruw is gelukkig niet erg gevaarlijk, echter is deze schimmelinfectie wel hardnekkig. Spruw (of Candida) is net als de meeste schimmels, erg hardnekkig om weg te krijgen en is ook nog eens besmettelijk. Wanneer men bij een baby middelen gebruikt tegen Spruw, vergeet dan ook niet om de tepels/borsten te behandelen. Anders blijft u uw baby en daarna jezelf besmetten.

Ontstaan van spruw

Spruw ontstaat indien weerstand verminderd wordt, zoals bij zwangerschap, stress en ziekte. Mensen die lijden aan diabetes mellitus zijn bevattelijker. Het natuurlijke evenwicht tussen de verschillende schimmels en bacteriën op de huid wordt verstoord, vooral bij gebruik van antibiotica. Hierdoor kan candida woekeren en hinderlijk worden. Ook  andere medicijnen kunnen invloed hebben op het ontstaan van candidiasis. Het voorkomen van vaginale schimmelinfectie is een risicofactor op het ontstaan van spruw bij de moeders.

Reactie plaatsen