Lichaam en anatomie

Straling

Wat is straling?

Straling is de uitzending van energie door golven of als deeltjes. Er zijn verschillende soorten straling, bijvoorbeeld de straling van magnetrons en telefoons, radioactieve straling en röntgenstraling. Of straling schadelijk is voor de gezondheid, hangt af van het soort straling en de hoeveelheid straling. De overheid wil voorkomen dat mensen onnodig blootstaan aan gevaarlijke straling.

Mensen worden dagelijks blootgesteld aan straling. Of straling schadelijk is voor de gezondheid hangt af van het soort straling en van de hoeveelheid.

Ons lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan onzichtbare radioactieve straling uit de aarde en het heelal. In beperkte doses kan deze achtergrondstraling meestal geen kwaad. Een maat voor de hoeveelheid straling waaraan een mens wordt blootgesteld, is de sievert. Sievert drukt uit wat de effecten zijn op het lichaam.

gemiddelde stralingsdosis

De stralingsdosis waaraan een gemiddelde Nederlander in een jaar blootstaat, bedraagt ongeveer 2,4 millisievert (mSv). De jaardosis verschilt over de wereld: in bepaalde streken van Iran en India is deze bijvoorbeeld 200 mSv.

Ter vergelijking: 2 weken kamperen in de Ardennen staat gelijk aan 0,20 mSv, een vliegreis van 10 uur levert 0,05 mSv op en de straling als gevolg van medische behandelingen bedraagt per persoon 0,96 mSv.

Reactie plaatsen