Mieke Deelen-Köhler maakt zich druk
Maakt zich druk
Maakt zich druk
06/10/2023
2 min
0

Mieke Deelen-Köhler maakt zich druk

06/10/2023
2 min
0

#maaktzichdruk: Mantelzorger, moeder en eigenaar Mieke Deelen-Köhler

Zojuist een “functie” toegevoegd aan mijn cv. Want waarom zou ik de meest belangrijkste en eervolle functie in mijn carrière niet benoemen of toevoegen aan mijn cv? Al 16 jaar ben ik #mantelzorger voor mijn chronisch zieke zoon. Ik durf mezelf met trots #ervaringsdeskundige te noemen. Ondanks dat ik het met liefde doe, is deze “functie” veruit de meest uitdagende en complexe die ik ooit heb gehad.  

Een grotere assessment training bestaat niet.
In geen enkele andere functie heb ik meer geleerd over mezelf en hebben de woorden flexibiliteit en stressbestendigheid een hele nieuwe lading gekregen. Er is geen baan ter wereld waar meer soft skills en hard skills tegelijkertijd van je worden gevraagd, als die in het zorgen voor een #zorgintensief kind. Uiteraard heb ik het over langdurige zorg en complexe aandoeningen met zoals in mijn zoons geval; een indicatie boven de 70 uur per week.

Naast #zorgzaamheid en een groot empathisch vermogen moet je beschikken over eigenschappen waarvan je niet eens wist dat je ze had. Het zijn geen pre’s, maar een absolute must en je moet ze allemaal beheersen. Om de #kwaliteit en #continuïteit van de zorg voor je kind te waarborgen sta je als mantelzorger 24/7 “aan”. Ook al draai je de zoveelste nachtdienst, ga je kapot van verdriet en word je systematisch tegengewerkt door #zorginstanties. Je ervaart op een heel nieuw en vooral eenzaam niveau, alle nadelige gevolgen van #privatisering van de #zorg. Als je de juiste wegen niet kent, verzuip je na drie telefoontjes in #bureaucratie. Wat direct ten koste gaat van de gezondheid van je kind of je eigen mentale welzijn. Je doorzettingsvermogen en veerkracht heeft geen grenzen meer. Deze moeten onuitputtelijk zijn.

Je hebt dagelijks te maken met artsen, verpleegkundige, zorginstanties, gemeentes, ziekenhuizen, medisch leveranciers, farmaceuten, thuiszorg etc. Naast de fysieke en #mentale zorg heb je een compleet bedrijf te runnen. Van de dagelijkse (en nachtelijke) medische handelingen tot aan de #zorgplanning, financiële administratie van zorgverleners en papieren rompslomp aan toe.

Machtiging voor elk dopje spuitje of slangetje dat er in huis is. Uitvoeringsverzoeken voor de vele medische handelingen die er thuis plaats moeten vinden. Indicaties en akkoordverklaringen van #zorgverzekeraars en gemeentes. Up-to date houden van aftekenlijsten voor de #thuiszorg, het bijhouden van voorraden van inmiddels acht leveranciers, het schoonmaken en steriliseren van spuiten en slangetjes omdat je er niet genoeg vergoed krijgt.

Do you get the picture? Het zorgen voor een zorgintensief kind bestaat uit zoveel meer dan je denkt. Hoe kan de zorg van je kind zo formeel klinken? Omdat ik het in de afgelopen jaren ben gaan zien als werk. Niet mijn kind, maar wel het managen van zijn gezondheid. Want het is hard werken en het meest ondergewaardeerde beroep.

#mantelzorger je bent niet alleen.

#zorgenwelzijn #thuiszorg #mantelzorg #gezondheid #zorgsector #zorg

Bron: LinkedIn post van Mieke Deelen-Köhler

Maak jij je ook druk?

Laat je mening horen in de opmerkingen!

Reacties