Janneke Wittekoek over de overgang en haar inzet om preventief hart- en vaatziekten tegen te gaan bij vrouwen.
Fysieke Gezondheid
Fysieke Gezondheid
07/18/2023
2 min
0

Tien vragen aan cardioloog Janneke Wittekoek

07/18/2023
2 min
0

Met haar "cardioloog-on-demand" aanpak en e-health modaliteiten maakt ze gezondheidszorg toegankelijk en effectief. In dit interview met cardioloog Janneke Wittekoek ontdek je haar passie voor preventie in het gezondheidssegment. Ze behandelt hart- en vaatziekten, maar zet zich vooral in om ze te voorkomen. Janneke zet het vrouwenhart op de Nederlandse zorgkaart omdat meer vrouwen dan mannen aan deze ziekten overlijden. In het interview deelt ze persoonlijke gezondheidsgewoonten, advies en haar toekomstvisie op de gezondheidszorg, met een focus op leefstijl en expertisecentra.

Wat is jouw rol binnen het gezondheidssegment?

Alhoewel mijn dagelijkse werk als cardioloog het behandelen is van hart en vaatziekten ben ik veel liever bezig met het voorkomen daarvan. Preventie is mijn passie. Daarnaast zet ik het vrouwenhart op de Nederlandse zorgkaart. Dat is hard nodig want er overlijden dagelijks meer vrouwen dan mannen aan de gevolgen van hart en vaatziekten.

Op een schaal van 1 op 10: hoe gezond vind jij jezelf op dit moment?

Een 8.

Wat doe je zelf om gezond te blijven?

Ik beweeg veel, eet gezond en probeer veel lol te hebben, dat is behalve voor je hart ook heel goed voor je hoofd.

Wat is je grootste gezondheids-ondeugd? 

Ik ontzeg mezelf weinig omdat ik vind dat je van het leven met al zijn goede en slechte dingen moet kunnen genieten. Het is wel belangrijk om sommige dingen met mate te doen. Dat laatste vind ik soms lastig.

Wanneer was je het ongelukkigst met je gezondheid?

Rond mijn 40ste. 

Wat is het beste gezondheidsadvies dat je ooit hebt gekregen?

“Tempo verlagen”. Ik was mezelf aan het opbranden. 

Welke lichamelijke uitdaging staat er nog op je bucket-list?

Voor een tweede keer de New York Marathon. Dat was echt zo bijzonder dat wil ik nog eens meemaken.

Wat is volgens jou de grootste gezondheids misvatting?

Dat je risicofactoren zoals verhoogd cholesterol en verhoogde bloeddruk pas gaat behandelen vanaf een bepaalde leeftijd. Ten alle tijden moeten deze goed gereguleerd zijn. Verder wil ik even een heel duidelijk statement maken dat een verhoogd LDL (slecht) cholesterol WEL een risicofactor is voor hart en vaatziekten; zonder LDL geen dichtgeslibde vaten, zo simpel is het.

Wat betekent gezondheid 2.0 voor jou? 

Het cardioloog-on-demand principe. Ik monitor, adviseer, motiveer en behandel mijn patienten door middel van geavanceerde e-health modaliteiten zoals de thuismeetapp en video-consulting. Ik zie alleen patienten op mijn spreekuur waar ik ook daadwerkelijk iets mee moet doen. Dat kan zijn een gesprek ter geruststeling, aanvullende diagnostiek of lab. Verder heb ik een uitstekend persoonlijk contact met ze op afstand.

Hoe ziet de gezondheidszorg er volgens jou over 5 jaar uit?

Over 5 jaar is de leefstijlspecialist een nieuw medisch specialisme om de gevolgen van de het groeiend aantal van mensen met overgewicht (“globesity’) en de chronische aandoeningen die daarmee samenhangen te managen. De ketenzorg verdwijnt en er zijn meer medische expertise centra. Mensen worden kritischer in hun keuze voor behandelaars en behandelcentra. Dus toch weer marktwerking in de zorg, maar dan meer gericht op medisch specialist of expertise centra.


Reacties