Nieuwe (digitale) ontmoetingsplek voor alle ouderen in Amsterdam
Maatschappelijke gezondheid
Maatschappelijke gezondheid
06/10/2023
2 min
0

Nieuwe (digitale) ontmoetingsplek voor alle ouderen in Amsterdam

06/10/2023
2 min
0

Samen verbinden om te ontmoeten in Amsterdam? In de stedelijke regio’s van Nederland wordt de meeste eenzaamheid ervaren, vooral in Amsterdam. Dat is niet onopgemerkt gebleven in deze stad. Bewoners slaan de handen ineen om een steentje bij te dragen via bijvoorbeeld initiatieven zoals Burennetwerk en Oma’s Soep. Nu is er ook een nieuw project ‘Samen verbinden om te ontmoeten’. Met dit project worden ouderen op een leuke en makkelijke manier in contact gebracht met familie, vrienden en zorgverleners, maar ook met nieuwe mensen en activiteiten in de buurt.

Onderzoek eenzaamheid

Uit recent onderzoek door het RIVM en de GGD blijkt dat steeds meer mensen behoefte hebben aan sociaal contact en eenzaamheid ervaren. In 2020 gaf 52% van alle volwassenen aan eenzaamheid te ervaren. Hierbij zien we dat de kans op eenzaamheid met de leeftijd toeneemt door verlies van partner, sociale relaties en regie over het leven.

Samen verbinden om te ontmoeten in Amsterdam

In Amsterdam wordt er nu druk gewerkt aan een nieuw project om eenzaamheid tegen te gaan en ouderen aan elkaar te verbinden in de stad. Cliëntenbelang Amsterdam, Stamtafel en Platform VmZ werken samen aan het project ‘Samen Verbinden om te Ontmoeten’. In dit project staat de oudere inwoner van Amsterdam centraal, zowel mensen met als zonder zorgvraag. Door aan te sluiten bij de wensen en behoeften op het gebied van sociale contacten, verbinding voelen en hulp vragen, willen ze samen met ouderen op een leuke manier een passend aanbod bieden. Dit doen ze door gebruik te maken van de Stamtafel applicatie.

Een platform om te verbinden

Stamtafel is het digitale thuis voor jong en oud. De digitale ontmoetingsplek is eenvoudig te gebruiken en afgeschermd. Je kunt er in contact komen met anderen, berichten delen en informatie vinden. Maar ook een sociaal (zorg)netwerk. Je vindt er betrouwbare informatie op het gebied van gezond leven, prettig thuis wonen, mantelzorg en meer. Ook helpt Stamtafel om contact te houden met familie, vrienden en zorgverleners. Je kunt er hulpvragen delen, praten met deskundigen en zelf zorg regelen. Gegevens die geplaatst worden op stamtafel zijn niet terug te vinden in zoekmachines op internet. Profielen zijn niet vindbaar of openbaar, het is veilig en afgeschermd zonder advertenties. De applicatie is een handvat dat ingezet wordt om mensen fysiek aan elkaar te verbinden.

Deelnemers gezocht

Lijkt het je fijn om op een laagdrempelige manier in contact te komen met anderen? Te kletsen over onderwerpen die jou interesseren en samen activiteiten te ondernemen in Amsterdam? Dan kun je je hier (gratis) aanmelden.

Ken jij deelnemers?

Er zijn nu ook gesprekken aan de gang met zorgorganisaties, verenigingen, stichtingen, buurthuizen en ouderen om te kijken hoe we alle ouderen in Amsterdam het beste kunnen bereiken zodat iedereen aan dit project kan deelnemen. Ook naasten kunnen helpen.

Ken jij mensen in jouw omgeving die in Amsterdam wonen en op zoek zijn naar meer contact? Ouderen die het fijn zouden vinden om op een leuke, veilige en makkelijke manier in contact te komen met anderen? Niet alleen online maar ook offline?

Aanmelden kan hier!

Of neem contact met het project-team als er nog vragen zijn over deelname aan het project ‘Samen Verbinden om te Ontmoeten’.

Wat is er nog meer?

In Amsterdam zijn er prachtige voorbeelden van initiatieven om eenzaamheid te verminderen zoals Oma's Soep, Burennetwerk Amsterdam en Stichting Gouden Mannen.

  • Oma’s soep verbindt ouderen met jongeren om samen soep te maken naar recept van oma. Ook hebben ze vrijwilligers die wekelijks op bezoek gaan bij ouderen met een soepje, kaartje en cadeautje. Ten minste 50% van de winst van Oma’s Soep wordt vervolgens gedoneerd aan de Stichting Oma’s Soep. De Stichting organiseert activiteiten waar jong en oud worden samengebracht om eenzaamheid tegen te gaan.
  • Burennetwerk Amsterdam zorgt voor meer verbinding bij buren. Ze koppelen Amsterdammers die een goede buur willen zijn aan buurtgenoten met een vraag. Zij hebben ondertussen in heel Amsterdam ongeveer 1500 goede buren ingeschreven bij Burennetwerk die willen helpen. 
  • Stichting Gouden Mannen is er voor mannen met een migratieachtergrond die de verbinding zijn verloren met zichzelf, hun netwerk, de maatschappij en   de toekomst. Met een programma op maat werken ze aan het herstellen van deze verloren verbindingen.
Reacties