Minder coronapatiënten opgenomen, minder virusdeeltjes in riool
Nieuws
Nieuws
1 min

Minder coronapatiënten opgenomen, minder virusdeeltjes in riool

1 min

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt, net als het aantal virusdeeltjes dat in het riool wordt gemeten. "We verwachten dat we de piek hebben gehad. Het is wel afwachten of dit doorzet, hoe dit zich ontwikkelt als kinderen straks weer naar school gaan en volwassenen weer naar hun werk", meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut denkt dat mensen in de afgelopen tijd weerstand hebben opgebouwd door vaccinatie of doordat ze besmet zijn geweest.

Ziekenhuizen behandelen donderdag 676 mensen die positief zijn getest op het coronavirus, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Voor het eerst in bijna een maand komt dat aantal onder de 700 uit. Na dat punt begin december nam de instroom snel toe. Binnen een week tijd steeg het totale aantal patiënten van bijna 700 naar ruim 900.

Het LCPS meldt niet of mensen om hun coronaklachten zijn opgenomen, of dat ze andere klachten hadden en toevallig besmet bleken. Bij een rondgang van het ANP lieten ziekenhuizen onlangs weten dat de meeste patiënten al gezondheidsproblemen hadden, die erger werden door het coronavirus.

Mensen worden niet meer op grote schaal getest op besmetting sinds de teststraten zijn opgedoekt. Om het coronavirus toch in de gaten te houden, meet het RIVM regelmatig rioolwater. Tussen kerst en de jaarwisseling zaten daarin gemiddeld 35 procent minder virusdeeltjes dan de week ervoor. Ook op de RIVM-site Infectieradar melden minder mensen dat hun coronatest positief was.

Bron: © 2024 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën