Stamps applicatie delen verhaal tijdens ziekte
Mentale Gezondheid
Mentale Gezondheid
06/10/2023
2 min
0

Hoe ga je om met al die lief bedoelde appjes en telefoontjes tijdens ziekte?

06/10/2023
2 min
0

Omgaan met appjes en telefoontjes tijdens ziekte kan soms erg lastig zijn. Toen Pien de Ruig voor de derde keer de diagnose borstkanker kreeg in 22 jaar, stond ze heel bewust stil bij de manier waarop ze wilde communiceren met haar omgeving.

Stamps: App voor steun tijdens ziekte

Pien wilde haar tijd en energie stoppen in haar genezing en besloot daarom haar verhaal te delen op één centrale plek. Op basis van haar ervaring en uitgebreid onderzoek ontwikkelde ze afgelopen jaar samen met haar dochter Tess van Logtestijn een prachtige app, Stamps. Speciaal voor mensen die wegens ziekte een emotionele tijd doormaken.  Met de Stamps-app kunt je niet alleen tijd besparen, maar ook begrip creëren en taboes en schaamte weg nemen.

Stamps-app voor het delen verhaal tijdens ziekteStamps-app oprichters Pien en dochter Tess.

Delen van mijn kankerdiagnose

"De eerste keer dat ik kanker kreeg, in 2000, belde ik en schreef ik brieven om mijn vrienden op de hoogte te houden. Bijna niemand had destijds nog internet. Maar ik vond het niet fijn om te bellen omdat mijn jongere kinderen dan te vaak ‘Mama kanker’ hoorden. Überhaupt vond ik het vervelend om telkens opnieuw het moeilijke verhaal van kanker, chemo’s en mijn kaalheid, te vertellen. De tweede keer, in 2018, werkte ik met pdf-bestanden die ik via maillijsten verzond. In 2021, de derde keer, besloot ik op een centrale plek mijn “reis naar gezondheid” aan te maken. Ik wilde met mijn gezondheid bezig zijn en niet met mijn ziekte. Iedereen die appte, belde of mailde, verwees ik naar mijn reis, “ aldus Pien.

De kracht van schrijven en delen bij het omgaan met ziekte

“Deze laagdrempelige vorm van communiceren bleek veel meer voordelen te hebben dan verwacht. Voor mij, maar zeker ook voor mijn dierbaren en mijn brede netwerk. Ik schreef mijn indrukken en gevoelens van me af. Ik nam daar de tijd voor. Mijn naasten wisten daardoor hoe het echt met mij ging en leefden intensief mee. Ik kreeg steun uit allerlei hoeken, ook van mensen met wie ik anders het contact waarschijnlijk verloren was na een lang jaar. Ik kreeg echt het gevoel dat ik er niet alleen voor stond. Pas later las ik onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat schrijven en delen van je verhaal positief kan werken. Omdat je reflecteert.” vervolgt Pien haar verhaal.

Bloggen met Stamps-app helpt bij genezingsproces

“De laatste keer kreeg ik 18 chemo’s en nog meer immuuntherapie. In het begin beschreef ik mijn ervaringen heel rationeel. Maar gaandeweg mijn reis deelde ik mijn gevoelens meer. Mijn angsten, twijfels, maar ook mijn geluksmomenten. En heel opvallend, hoe emotioneler mijn blog, hoe meer kaartjes, bloemetjes en andere reacties ik kreeg. De Stamps-app was echt een enorme steun."

Stamps-app: Verbindende kracht tijdens gezondheidsreis

Met Stamps kun je ervaren hoe waardevol het is om open te communiceren tijdens een medische of gezondheidsreis. Hoewel het op het eerste gezicht een individuele aangelegenheid lijkt, staan je naasten aan jouw zijde en kunnen ze je steunen tijdens het traject. Door je verhaal te delen, creëer je begrip en verdwijnen taboes en schaamte. Met de Stamps-app worden mensen uitgenodigd om open en eerlijk te zijn over bijvoorbeeld mentale ziektes, ivf-behandelingen en long-covid, zodat de verbindende kracht van steun van dierbaren ervaren kan worden.

Reacties