Mooi eten, goed om te weten. Snijplank met verse groentes.
Natuurlijke Gezondheid
Natuurlijke Gezondheid
06/10/2023
2 min
0

Hoe gezond, lokaal, duurzaam en eerlijk voedsel bijdraagt aan je hormonale gezondheid

06/10/2023
2 min
0

Een lading aan gezondheidsklachten, maar geen diagnose: van de patiënten die worstelt met onverklaarbare klachten blijkt 80% vrouw te zijn. Bij auto-immuunziekten is ruim 75% vrouw. Volgens Mirjam Kaijer, auteur van het onlangs verschenen boek ‘Ik ben geen man’, zeggen diverse artsen dat onder meer auto-immuunziekten bij vrouwen vaak hormoon-gerelateerd zijn. Orthomoleculair therapeut Rineke Dijkinga schreef al eerder het boek ‘Alles draait om je hormonen het is maar dat je het (w)eet.’ In navolging hierop kwam haar eerste bookazine uit ‘Mooi Eten, goed om te weten’, met daarin onder meer 35 hormoonvriendelijke recepten. Want preventie via jouw voeding is de eerste stap in gezondheid.

Gezond oud worden met goede voeding

Rineke Dijkinga: "Hormonen hebben invloed op nagenoeg alles in je leven: je eetlust, je energie, je stemming, je stofwisseling, je gewicht, je slaap etc. Met gezonde voeding kun je preventief aan je hormonale gezondheid werken. Met mijn nieuwe bookazine hoop ik dat je meer inzicht krijgt in je hormoonsystemen en hoe ze elkaar beïnvloeden. De recepten zetten aan tot DOEN: met een optimale voeding en leefstijl kun jij je lichaam wapenen tegen de aanleg voor bijvoorbeeld schildklierproblemen, diabetes, overgewicht of onvruchtbaarheid. Als je weet dat je (hormonale) gezondheid ongelooflijk veel met ons milieu te maken heeft, ga je met plezier gezonde(re) keuzes maken. Niet omdat het moet of omdat het trendy is, maar puur om preventief te werken aan een goede (hormonale) gezondheid, waar jij je bovendien fitter en energieker door voelt. Mijn bookazine staat vol echte en (h)eerlijke voeding, uit de lokale keten. Dat is voor iedereen, of je nu gezond oud wilt worden, hormonale klachten in goede banen wilt leiden of aanstaande vader of moeder bent, het beste voor jezelf én de aarde."

34 hormoonvriendelijke recepten

Met hart en ziel verleidt Rineke al bijna 20 jaar mensen om zelf de keuken in te gaan. Om ‘mooi’ te eten: met échte, eerlijke, onbewerkte en gezonde ingrediënten van een gezonde bodem. Dit bookazine, een glossy magazine van 132 pagina’s, laat via interviews en (wetenschappelijke) informatie zien wat deze voeding voor je gezondheid doet. Het magazine bevat een speciaal hormoondossier, gewijd aan 5 dagelijkse voedingstips voor je hormonen. Rineke’s kennis over hormoonvriendelijke voeding is verder door het hele magazine verweven. Met eenvoudige, lekkere en duurzame voedingsstoffen in je dagelijkse maaltijden kun je al mooie stappen zetten voor je (hormonale) gezondheid. De 35 (seizoens)recepten zetten aan tot daadwerkelijk DOEN.

Duurzaam cadeau voor de feestdagen

Het bookazine met prachtige receptfoto’s is een mooi, duurzaam (december*)cadeau om aan jezelf of iemand anders te geven. Het laat zien dat voeding- die met liefde en aandacht voor mens en natuur geteeld is, jouw gezondheid én die van de aarde een grote dienst bewijst. Het zorgt voor ongelooflijk veel variatie in geur, kleur en smaak op je bord. En hopelijk geeft het een stuk voldoening en zingeving om het te verzamelen, te maken en te eten. Het zou een waar feest zijn voor jouw hormonen, de aarde, de bodem en de dieren als we de decembermaand - met zijn meestal grote voetafdruk – al starten met ‘mooi eten’.

*Overigens is het geen december- of feestdagen nummer: de recepten zijn gericht op de vier seizoenen van het jaar. Met basic/eenvoudige recepten.

Reacties