Tom Schneider over Hyperbare Zuurstoftherapie voor een zuurstoftank
Fysieke Gezondheid
Fysieke Gezondheid
06/10/2023
2 min
0

Hyperbare Zuurstoftherapie - Complexe wonden of late bestralingsschade behandelen

06/10/2023
2 min
0

Het hebben van een wond of klachten na bestraling kan een grote impact hebben op je leven. Met Hyperbare Zuurstoftherapie kunnen veel klachten verholpen worden en de kwaliteit van leven worden verbeterd. Hyperbare zuurstoftherapie zorgt ervoor dat het zuurstoftekort in beschadigd weefsel wordt opgeheven, nieuwe bloedvaatjes worden aangemaakt en de cellen die van belang zijn voor het herstel verbeteren. We leggen je graag uit hoe dit precies werkt en voor wie deze innovatie behandeling een oplossing kan bieden.

Bekijk hier THERAPIE aflevering 1 over Hyperbare Zuurstoftherapie.

Wat is Hyperbare Zuurstoftherapie?

Hyperbare Zuurstoftherapie is een behandeling waarbij je via een masker 100% zuurstof inademt onder een verhoogde omgevingsdruk. Dit gebeurt in een hogedrukcabine. De hoogte van de druk is 2,5 bar. Dit komt overeen met de druk op 15 meter onder water. Hyperbare Zuurstoftherapie zorgt ervoor dat het zuurstoftekort in beschadigd weefsel wordt opgeheven, nieuwe bloedvaatjes worden aangemaakt en de cellen die van belang zijn voor het herstel verbeteren.

Als nieuwe bloedvaatjes worden aangemaakt en de cellen die van belang zijn voor het herstel verbeteren dan treden genezende effecten op zoals:

  • Aanmaak van nieuwe bloedvaatjes in door bestraling beschadigd weefsel
  • Genezing van chronische wonden 
  • Bestrijden zuurstofgevoelige bacteriën
  • Verbeterde werking van verschillende antibiotica
  • Mogelijk vermindering van weefselzwelling/lymfoedeem

Redenen om Hyperbare Zuurstoftherapie te ondergaan

  • Chronische wonden t.g.v. diabetes mellitus of bestraling. Wonden waarbij het natuurlijk genezingsproces achterblijft, met een bestaan van minimaal 3 maanden tot zelfs jaren.
  • Klachten na bestraling van het hoofd-hals gebied (pijn, droge mond, moeite met slikken, slecht genezende wond in bestraald gebied)
  • Klachten na bestraling bij borstkanker (pijn, harde plekken in borst, bewegingsbeperking, slecht genezende wond in bestraald gebied)
  • Klachten na bestraling lage bekkengebied (bloed/stolsel in urine, bloederige ontlasting, pijn lage bekkengebied, incontinentie, loze aandrang, slecht genezende wond in bestraald gebied)

Hoe werkt het behandeltraject?

Hyperbare Zuurstoftherapie is een door het Zorginstituut Nederland erkende behandeling en wordt voor 100% vergoed vanuit het basispakket. Allereerst is er dus een verwijzing nodig van je huisarts of medisch specialist. Zodra je deze hebt wordt er een intakegesprek samen met een kliniekarts van de Da Vinci Kliniek ingepland. Tijdens dit intakegesprek krijg je uitleg over de behandeling. Een behandeling duurt meestal 1 uur en 50 minuten. De 2 uur durende behandeling vindt 5 dagen per week plaats, gedurende 8 weken. Veel mensen lezen een boek of kijken een video die wordt afgespeeld in de hyperbare kamer om de tijd door te komen. Het aantal behandelsessies is voor iedereen anders. Afhankelijk van de indicatie ligt het aantal behandelingen op ongeveer 40 keer. Je kunt van de behandeling vermoeid raken dus het is belangrijk om goed uit te rusten. Het is belangrijk dat je alle dagen komt voor behandeling; onderbrekingen hebben een nadelig effect op het uiteindelijke resultaat.

Waar kan ik deze behandeling doen?

De Da Vinci Kliniek heeft 6 vestigingen in Nederland namelijk; Rotterdam, Amersfoort, Arnhem, Geldrop, Hoogeveen en Waalwijk. Ze zijn gespecialiseerd in het behandelen van mensen met complexe wonden of late bestralingsschade. Met Hyperbare Zuurstoftherapie wordt 79% van de wonden gesloten en 75% van de mensen met bestralingsschade hebben ervaren aanzienlijk minder klachten na de behandeling. Het hebben van een wond of klachten na bestraling kan een grote impact hebben op je leven. Dus ken jij iemand of ben jij iemand die hier last van heeft? Kaart het dan vooral aan bij je arts. Hyperbare Zuurstoftherapie wordt namelijk zoals eerder vermeld gewoon 100% vergoed vanuit het basispakket!

Lees hier de ervaring van Lisanne Spaander over Hyperbare Zuurstoftherapie of bekijk hier de video.

Reacties