Lisanne Spaander met zuurstofmasker Hyperbare zuurstoftherapie
Fysieke Gezondheid
Fysieke Gezondheid
06/10/2023
3 min
0

Lisanne Spaander deelt haar ervaring over Hyperbare Zuurstoftherapie

06/10/2023
3 min
0

Lisanne Spaander werd op haar zestiende gediagnosticeerd met Ewing Sarcoom; een kwaadaardige vorm van botkanker. Ze werd één jaar lang behandeld in het Radboud UMC in Nijmegen. Daar kreeg ze chemokuren, bestralingen en operaties. Na twee jaar schoon geweest te zijn werd ze opnieuw ziek en kreeg ze opnieuw chemokuren, operaties en bestralingen. Ze had na haar behandelingen veel last van de bijwerkingen. Via Facebook kwam ze in contact met iemand die haar Hyperbare Zuurstoftherapie aanraadde.

Hyperbare Zuurstoftherapie is een behandeling waarbij je via een masker 100% zuurstof inademt onder een verhoogde omgevingsdruk. Dit gebeurt in een hogedrukcabine. De hoogte van de druk is 2,5 bar. Dit komt overeen met de druk op 15 meter onder water. Hyperbare Zuurstoftherapie zorgt ervoor dat het zuurstoftekort in beschadigd weefsel wordt opgeheven, nieuwe bloedvaatjes worden aangemaakt en de cellen die van belang zijn voor het herstel verbeteren. Met Hyperbare Zuurstoftherapie wordt 79% van de wonden gesloten en 75% van de mensen met bestralingsschade hebben ervaren aanzienlijk minder klachten na de behandeling. Het hebben van een wond of klachten na bestraling kan een grote impact hebben op je leven. Hyperbare Zuurstoftherapie is een door het Zorginstituut Nederland erkende behandeling en wordt voor 100% vergoed vanuit het basispakket.

Lisanne Spaander onderging Hyperbare Zuurstoftherapie in de Da Vinci Kliniek in Arnhem. Hier deed ze 60 sessies - iedere doordeweekse dag - dus 12 weken lang. Lisanne deelt haar verhaal en ervaring over Hyperbare Zuurstoftherapie:

Ervaring Hyperbare Zuurstoftherapie

“Op 11 januari 2019 ben ik begonnen met Hyperbare Zuurstoftherapie. Sindsdien ga ik iedere werkdag met de taxi naar de Da Vinci Kliniek in Arnhem. Daar staat een grote tank; het lijkt een beetje op een vliegtuig met twee rijen stoeltjes. Als we met meerdere mensen plaatsnemen, wordt er gevraagd of we geen verboden artikelen mee hebben, zoals een telefoon, make-up of andere objecten. Ook moet iedereen in de hogedrukcabine gewoon puur natuur katoenen kleding aan. Dit allemaal in verband met de (brand)veiligheid.

In de tank begint dan de druk op te bouwen. Je moet je oren de hele tijd klaren en als het pijn doet moet je stop zeggen. Dan stoppen ze even met de drukopbouw tot het wat beter gaat. Dit gaat door tot '15 meter onder water' zoals ze het noemen. Dan mag je je masker op doen, waar extra veel zuurstof doorheen komt; twaalf keer zoveel dan wat je normaal inademt. Om de twintig minuten heb je vijf minuten pauze en dat 2 uur lang. Je kunt in de drukcabine televisiekijken of een boek lezen; ik hou het bij het laatste, omdat televisiekijken te vermoeiend is.”

Wondgenezing

“Deze behandeling doe ik omdat ik veel last heb van bijwerkingen van alle behandelingen die ik heb ondergaan. Als je extra zuurstof toevoegt in je lichaam dan kunnen de bloedvaten zich verwijden, waardoor je lichaam de afvalstoffen die nog aanwezig zijn beter kan opruimen. Nieuwe haarvaatjes kunnen aangemaakt worden, waardoor bloed en zuurstof weer naar de juiste plekken kunnen stromen. Wonden kunnen zo genezen en ook bot kan na een breuk weer aan elkaar groeien. Vooral dat laatste is erg belangrijk voor mij, omdat mijn bekken gebroken is (hier zat mijn tumor) en daar heb ik veel last van.

Daarnaast heb ik last van bestralingsschade. Ik zal een voorbeeld geven: als ik ademhaal dan lijkt het net of ik ringen in mijn buik heb waar ik niet doorheen kan ademen. Die ringen drukken in mijn buik als ik ademhaal, maar nu na 15 dagen zuurstoftherapie worden die ringen steeds soepeler. Ik kan weer dieper ademhalen, wat ook enorm helpt bij het zingen; ik kan beter uithalen en de noten beter raken en dat is natuurlijk super!

Nog een mooi voorbeeld is mijn bovenbeen: deze is door de operatie gevoelloos geworden, maar door de therapie heb ik wat gevoel teruggekregen in mijn knie! Ik ben nog lang niet klaar, maar dat ik al zo snel dit resultaat heb, daar ben ik superblij mee.”

Pijn accepteren

“De therapie is erg intensief, dus als ik thuiskom neem ik mijn rust. Ik probeer meer naar mijn lichaam te luisteren en de pijn ook toe te laten; niet boos worden op mijn pijn, maar het accepteren. In combinatie met de zuurstoftherapie hoop ik dat ik na zestig behandelingen weer een stuk beter op de goede weg ben!”

THERAPIE Aflevering 1: Hyperbare Zuurstoftherapie 

In aflevering 1 van THERAPIE wordt Hyperbare Zuurstoftherapie onder de loep genomen. THERAPIE is de nieuwe YouTube serie van Gezondheid.nl. In THERAPIE gaat Lisanne Spaander nieuwe en minder bekende vormen van therapie onderzoeken en uitproberen. Ze gaat in gesprek met deskundigen, praat met ervaringsdeskundigen en laat zicht adviseren.

Met THERAPIE willen we bekendheid geven aan verschillende vormen van therapie en oplossingen bieden aan mensen die geïnteresseerd zijn in allerlei vormen van therapie. De YouTube serie is voor mensen die interesse hebben in ander soort zorg dan de bekende reguliere zorg en/of nieuwe technologieën.

Reacties