Met deze voeding herstel je sneller na een ziekenhuisopname
Fysieke Gezondheid
Maxine Bosman
Fysieke Gezondheid
06/25/2024
2 min
0

Met deze voeding herstel je sneller na een ziekenhuisopname

06/25/2024
2 min
0

Wanneer je al voor je operatie je voeding aanpast en zorgt voor een voor jou zo goed mogelijke conditie zal dit een gunstiger effect hebben op je herstel. Veel wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat je hierdoor sneller herstelt en minder kans hebt op complicaties zoals bijvoorbeeld (wond)ontstekingen. Ook zal je wanneer je eenmaal weer thuis bent veel sneller je ritme weer kunnen oppakken. Voeding heeft hierin een groot effect.

Better in, better out

Vroeger lag de nadruk op rust na een operatieve ingreep. Bedrust. Dan lag je na een open hartoperatie vaak weken in het ziekenhuis met zo minimaal mogelijke beweging. Destijds werd gedacht dat dit het herstel ten goede zou komen.

Dat is gelukkig nu wel anders, want hierdoor ging er al liggende veel spierkracht verloren. Spierkracht die je juist zo hard nodig hebt voor je herstel weten we nu. Tegenwoordig wordt er gelukkig vanuit steeds meer verschillende disciplines ook gezien dat leefstijl een belangrijk onderdeel is tijdens het herstellen van een operatie.

Het better in, better out concept wordt in steeds meer ziekenhuizen en praktijken onderkend en ingezet. Hoe beter en sterker je de operatie in gaat, hoe beter en sneller het herstel zal zijn. Zo wordt er in veel ziekenhuizen al gewerkt aan meer begeleiding voor de patiënt omtrent dit onderwerp en ook steeds vaker wordt er aan patiënten meer gezonde voeding geboden dan voorheen.

Ook steeds meer revalidatie- en fysiotherapeuten werken al niet alleen ná de operatie aan het verbeteren van de conditie maar ook al voor de geplande ingreep

fysiotherapie ter voorbereiding van de operatie

Waarom zijn voeding en conditie zo belangrijk voor een operatie?

Herstellen van een operatie vergt ontzettend veel van je lichaam. Het heeft een flinke opdonder gehad en moet weer op kracht komen. En juist die kracht bouw je sneller weer op met een zo goed mogelijke conditie, dus hoe beter je conditie is voor de ingreep hoe beter het is. Maar ook je herstelperiode zal hierdoor veel korter zijn.

En daar heb je met name spierkracht voor nodig. Waar de spierkracht vroeger door de lange bedrust juist afbrak, wordt door deze methode er voor gezorgd dat er zo min mogelijk spierweefsel verloren gaat. Spierweefsel bouw je op door bewegen, sporten en met name krachttrainingsoefeningen. Maar óók door middel van je voeding!

Spiermassa opbouwen met proteïne (eiwitten) 

Na een operatie is je calorie- en eiwitbehoefte veel hoger dan normaal. En niet alleen na een operatie maar ook bij bijvoorbeeld brandwonden, infecties en botbreuken.

Door al voor de opname ervoor te zorgen dat je flink wat spiermassa hebt opgebouwd maar voornamelijk ook ná de ingreep je eiwit inname te verhogen gaat dit ontzettend bevorderlijk zijn voor je lichaam en het herstel. Want naast bewegen, bouw je ook met de eiwitten uit je voeding die spiermassa op.

En juist omdat een operatie zon aanslag op je lichaam is, het wordt ook wel vergeleken met topsport, is het vooral essentieel om voordien al een hartgezond eetpatroon te hebben ontwikkeld.  Ondervoeding komt namelijk nog vrij veel voor. Voornamelijk bij oudere mensen. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, vitamines en mineralen zwakken het lichaam af waardoor het risico op infecties of complicaties hoger kan zijn.

Deze voedingsmiddelen bevatten veel eiwitten (bouwstoffen) 

 • Noten (gemengde ongezouten)
 • Avocado
 • Magere zuivel (hoe magerder de zuivel hoe meer eiwitten het bevat. Bv karnemelk, magere melk, magere yoghurt of kwark)
 • Peulvruchten (linzen, bonen ed)
 • Kikkererwten (bv humus)
 • Kipfilet en ander vlees van gevogelte
 • Vette vis zoals zalm en tonijn
 • Eieren (advies is maximaal 8 per week)
 • Havermout
 • Tofu
 • Bladgroenten zoals spinazie en boerenkool
 • Aardappelen
 • Champignons

Het belang van een gezonde leefstijl wordt gelukkig steeds meer een prioriteit. Ook in veel ziekenhuizen wordt al veel geadviseerd over het belang van gezonde voeding en hoe je je het beste ook met leefstijl op een ingreep voor kan bereiden.

Zowel preventief ter voorkoming van aandoeningen als een kwalitatief positieve bijdrage tijdens ziekte of leven met een chronische aandoening. Hetgeen je eet speelt daarom echt een belangrijke factor in de aanloop naar, tijdens en gedurende het herstel bij ziekte of een ingreep.

Reacties
Categorieën