anti-rimpelcrème onderzoek duitsland en frankrijk
Fysieke Gezondheid
Fysieke Gezondheid
05/07/2024
3 min
0

Onderzoeken Duitsland en Frankrijk naar anti-rimpelcreme

05/07/2024
3 min
0

Rimpels horen bij het leven. Voor zover ze al niet ontstaan door ouderdom, dan wellicht al eerder door lachen, piekeren, zonaanbidden, centrale verwarming, airconditioning of luchtvervuiling. De menselijke huid is immers de beschermlaag van het lichaam en vangt alle aanvallen van buitenaf op. Daardoor wordt zij rimpelig. Gelukkig zijn er anti-rimpelcrèmes. Die kunnen niet voorkomen dat er rimpels ontstaan of eenmaal bestaande rimpels weer laten verdwijnen, maar de natuur wel een handje helpen om het rimpelproces te vertragen of de plooitjes wat minder diep te maken. Diadermine Rimpel Expert 3D van Henkel is dan volgens vooraanstaande Franse en Duitse consumentenorganisaties de beste keus.

Let op: Dit is een kennisbank artikel van Gezondheid.nl uit 2007.

Welke anti-rimpelcrème doet wat ze belooft? Welke crème hydrateert het beste? En hoe snel trekt de crème in de huid? 

Vaak gaan mensen ervan uit dat een dure crème heel speciale ingrediënten bevat en daardoor veel beter werkt dan een goedkopere crème. Dat verhaal werd in de Consumentengids, het blad van de Nederlandse Consumentenbond, in juni 2006 krachtig de grond in geboord. Áls er al verschillen werden geconstateerd, waren die zo minimaal dat ze bepaald niet het extra geld waard waren. En soms is dat extra geld behoorlijk wat. De Consumentenbond testte diverse soorten crèmes (dus niet alleen met anti-rimpelwerking), en vond prijzen die varieerden van 8 cent per 10 ml tot maar liefst 41 euro voor dezelfde hoeveelheid. Overigens was Diadermine Rimpel Expert 3D niet in deze tests meegenomen.

Stiftung Warentest

De Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest betrok Diadermine in maart 2007 wél in haar onderzoek naar anti-rimpelcrèmes. Daarbij werden 16 nachtcrèmes getest die claimden een anti-rimpelwerking te hebben. Gedurende 12 weken gebruikten 30 testpersonen tweemaal per dag het product. Op de ene helft van het gezicht werd de testcrème gesmeerd en op de andere helft een standaardemulsie. De werking is op 3 momenten gemeten: voor aanvang van de test, na 4 weken en na 12 weken.

Resultaat van onderzoek anti-rimpelcrème

De resultaten van het onderzoek zijn bepaald door de resultaten op effectiviteit van de anti-rimpelcrème, hydratatie en gebruiksgemak. Hieruit bleek volgens Stiftung Warentest dat wondermiddelen tegen rimpels nog steeds niet bestaan: ‘Zelfs de beste nachtcrèmes verbeteren het huidoppervlak met hoogstens een paar honderdste millimeters. Maar binnen de mogelijkheden die er zijn, is een duidelijk onderscheid zichtbaar tussen de verschillende crèmes.’

Slechts 6 crèmes kregen het testoordeel ‘goed’: waaronder Diadermine Rimpel Expert 3D. De overige crèmes scoren ‘voldoende’, en de nachtcrème van Vichy zelfs ‘matig’. Op hydratatie scoren alle crèmes ‘goed’, want nog uren na het aanbrengen is de werking duidelijk aanwezig. Wat betreft gebruiksgemak zijn de testpersonen overigens positief: de nachtcrèmes zijn goed van structuur, gemakkelijk aan te brengen en te verdelen. Ze dringen snel in de huid, hebben een aangename geur en voelen prettig aan op de huid. Ook de huidverdraagzaamheid is goed beoordeeld.

Dit alles bracht de Stiftung Warentest in haar blad Test tot de volgende conclusie: ‘Onze test met de modernste meetmethoden wijst uit: winnaars zijn niet de duurdere crèmes uit parfumerie of apotheek, maar de duidelijk goedkopere crèmes uit de drogisterij. Ons advies luidt daarom om de beste anti-rimpelcrème te gebruiken, en dat is Diadermine Rimpel Expert 3D. Maar bedenk dat niet enkel de crème maar ook uw huidtype, genetische factoren en omgevingsfactoren het resultaat mede zullen bepalen.’

Que Choisir

Deze laatste opmerking werd in januari 2007 gedeeld door de Franse consumentenorganisatie Que Choisir. Zij selecteerde 9 verschillende merken, waarvan zowel de dag- als nachtcrème getest zijn. De anti-rimpeltest werd uitgevoerd onder 20 personen met duidelijk zichtbare rimpels. De testpersonen hebben 2x per dag de ene helft van het gezicht met het geteste product behandeld en de andere helft met een standaard product. De conditie van de huid is op drie momenten gemeten: 1 dag voor de start van de test, na 1 maand en na 3 maanden.

Het effect van de crème op oppervlakte en diepte van de rimpels bepaalde voor 80% het finale testoordeel. Daarna volgden hydratatie en huidverdraagzaamheid. Het resultaat is dat er drie anti-rimpelcrèmes zijn die beter presteren dan de standaard crèmes: Lancome Renergie, Roc Retin-Ox+ én Diadermine Rimpel Expert 3D. Deze crèmes verminderen rimpels en lijntjes tot 14%. Achteraan de lijst bevinden zich La Prairie Crème Cellulaire en Nivea Visage Q10 plus.

Daarnaast is de hydraterende werking van anti-rimpelcrèmes belangrijk, omdat dit helpt bij het bestrijden van huidveroudering. Alle producten kwamen prima door deze test. De huidverdraagzaamheid van crèmes wordt altijd grondig getest door fabrikanten. Dat dit goed is gedaan, bleek wel uit het feit dat de geteste producten over het algemeen goed werden verdragen.

Ten slotte is ook de cosmetische kwaliteit van de crème beoordeeld. Deze omvat kenmerken als textuur en parfum. Diadermine Rimpel Expert 3D en L’Oreal Revitalift krijgen het hoogste aantal stemmen van de gebruikers wat betreft cosmetische kwaliteit.

De eindconclusie van Que Choisir: ‘Probeer eerst Diadermine Rimpel Expert 3D. Bent u niet tevreden, stap dan pas over naar een andere gezichtscrème.’

Reacties