Ferna Jalink over Fentalks
Fysieke Gezondheid
Fysieke Gezondheid
06/10/2023
1 min
0

Ongesteldheid bespreekbaar maken? Ferna Jalink over Fentalks

06/10/2023
1 min
0

Zeven jaar geleden vond Ferna Jalink in een drogisterij in Schotland een voorlichtingsset over menstruatie. Als moeder van twee dochters werd ze hier erg enthousiast van. Het bestond uit een zakje met een informatieboekje, maandverband en tampons. In Nederland waren er wel prachtige boeken, brochures, websites en podcasts met veel informatie over menstruatie. Maar zo’n fijne ‘starterset’ voor je kind, waar je als moeder, ouder of verzorger het gesprek makkelijk mee kunt starten, was er nog niet.

Terug in Nederland onderzocht ze de mogelijkheid om een vergelijkbaar pakketje op de Nederlandse markt te krijgen. Ze kreeg tijdens haar zoektocht vooral veel enthousiaste bijval, maar er was nog niemand die het oppakte. Daarom is ze het na een tijdje zelf gaan doen. Vooral de vragen van andere moeders: “Is het er al? Ik zou het graag aan mijn dochter geven!” en opmerkingen als: “Ik wou dat ik vroeger zoiets had gekregen!” werkten aanstekelijk. Enthousiast bleef ze zich inzetten voor de ontwikkeling van de voorlichtingsset.

Ongesteld zijn: bijzonder maar ook heel gewoon

Ferna Jalink: “Na al die jaren ben ik alleen maar steviger gaan geloven in het doel: zorgen dat de menstruatie door meisjes gezien wordt als iets bijzonders, terwijl het tegelijkertijd ook iets heel gewoons is. Zoveel vrouwen over de hele wereld doorlopen een groot deel van hun leven de maandelijkse cyclus. En er is zoveel interessants over te weten! Bijvoorbeeld dat de cyclus uit vier seizoenen bestaat en dat er ook fijne, energieke dagen zijn. Als we op jonge leeftijd beter snappen wat er in ons lijf gebeurt, hebben we de woorden om er met elkaar over te praten. Zo kunnen we eerder inschatten of onze pijn, ons ongemak of de mate van bloedverlies aanleiding kan zijn voor een bezoek aan de huisarts. Want nog steeds blijven vrouwen gewoon maandelijks hun last dragen, terwijl er bijvoorbeeld sprake kan zijn van endometriose. Dan is er hulp.”

Fentalks het online platform over ongesteldheid

Met Fentalks wil Ferna Jalink een online platform ontwikkelen als startpunt voor alle beschikbare informatie. “We richten ons met een voorlichtingsbox, Period Talk, op het eerste voorlichtingsmoment tussen moeder en dochter. Op deze manier hopen we dat meisjes en vrouwen zichzelf én hun lichaam beter leren kennen en zich daardoor zekerder voelen. Zeg je Fentalks, dan zeg je empowerment!” Samen met leveranciers en samenwerkingspartners zorgt Fentalks voor een zo duurzaam mogelijk pakket.

Crowdfunding Fentalks

Heb jij de ongesteldheidsbox gemist tijdens jouw pubertijd of ben je moeder (of verzorger) en zoek je een leuke maar leerzame manier om ongesteldheid bespreekbaar te maken met je dochter? Fentalks is een crowdfunding gestart om een groot kennisplatform te bouwen en de ongesteldheisbox ‘Period Talk’ beschikbaar te maken. Een startpunt voor iedereen die informatie zoekt over ongesteldheid!

Update

Het doel van crowdfunding is ondertussen behaald!
Lees hier meer.

Reacties