Zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer: wat kun je doen?
Maatschappelijke gezondheid
Maatschappelijke gezondheid
06/10/2023
1 min
0

Zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer: wat kun je doen?

06/10/2023
1 min
0

Zwangerschapsdiscriminatie is een probleem dat helaas nog steeds veel voorkomt in Nederland. Veel vrouwen ervaren discriminatie op de werkvloer tijdens of na hun zwangerschap. Gelukkig zijn er organisaties zoals WOMEN Inc. die zich inzetten voor de positie van vrouwen in Nederland.

Zwangerschapsdiscriminatie

Zwangerschapsdiscriminatie kan op verschillende manieren voorkomen. Het kan zijn dat een vrouw minder kans maakt op een baan omdat ze zwanger is of dat ze minder kansen krijgt op de werkvloer. Ook kan het zijn dat een vrouw minder betaald krijgt of dat ze ontslagen wordt vanwege haar zwangerschap. Dit soort discriminatie is in Nederland verboden, maar helaas komt het nog steeds veel voor. Wist je bijvoorbeeld dat 43% van de vrouwen worden gediscrimineerd op de werkvloer en zelfs 1 op de 5 vrouwen wordt afgewezen vanwege de zwangerschap?

Voorbeelden van zwangerschapsdiscriminatie

Vrouwen ervaren dat ze plotseling geen promotie, vast contract, salarisverhoging, lager salaris en/of zelfs ontslagen worden nadat ze bekendmaken zwanger te zijn. Ook simpelweg niet serieus genomen worden en kwetsende grappen vanwege de zwangerschap maken het werken lastiger. Waargebeurde verhalen tonen hoe zwangerschapsdiscriminatie nog steeds een groot probleem is.

Stappen die je kunt ondernemen bij zwangerschapsdiscriminatie

Als je te maken hebt (gehad) met zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer, dan kun je dit proberen op te lossen op de werkvloer of dit melden bij verschillende instanties. Het is goed om eerst met je leidinggevende te praten. De gespreksstarter van WOMEN inc. kan je daar goed bij helpen. Mocht dat niet lukken of voel jij je niet veilig genoeg? Dan kun je ook nog proberen om naar een vertrouwenspersoon te gaan voor advies. Ook zijn er verschillende instituten zoals bijvoorbeeld het College voor de Rechten van de Mens, dat toezicht houdt op de naleving van de gelijkebehandelingswetgeving in Nederland. Je kunt bij hen een klacht indienen via hun website.

Toolkit om zwangerschapsdiscriminatie tegen te gaan

WOMEN Inc. heeft een toolkit ontwikkeld voor werkgevers om zwangerschapsdiscriminatie tegen te gaan. Deze toolkit biedt handvatten voor werkgevers om een zwangerschapsvriendelijke werkomgeving te creëren en discriminatie te voorkomen. Ook ervaringsverhalen zijn hier terug te lezen en te luisteren.

Het is belangrijk dat er aandacht blijft voor zwangerschapsdiscriminatie. Zwangere werknemers moeten zich veilig en gesteund voelen tijdens hun zwangerschap en niet bang zijn om hun baan te verliezen of minder kansen te krijgen op de werkvloer. Organisaties zoals WOMEN Inc. zijn daarom van onschatbare waarde in de strijd tegen discriminatie en voor gelijke rechten voor vrouwen.

Wat doet WOMEN Inc.?

WOMEN Inc. verbetert sinds 2005 de positie van vrouwen in Nederland. Ze streven naar een samenleving met gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse. Omdat bijna de helft van de zwangere werknemers te maken krijgt met zwangerschapsdiscriminatie zijn ze een campagne gestart om hier aandacht aan te geven. Meer informatie over hun campagne ‘zwangerschapsdiscriminatie’ kun je hier terugvinden.

Lees ook het artikel over zwangerschapsdiscriminatie op de website van WOMEN Inc.

Reacties