3luik: De representant - Auteur Daina Takens van Gezondheid.nl
Mentale Gezondheid
Daina Takens
Mentale Gezondheid
06/26/2024
2 min
0

3luik: De representant

06/26/2024
2 min
0

Best lastig om uit te leggen wat een systemisch opstelling nu precies inhoudt en hoe het precies werkt om representant of vraagsteller te zijn. In deze 3-luik vind je een antwoord op je vragen en misschien wekt het wel jouw interesse om er een keer bij aanwezig te zijn. Systemische opstellingen mogen echt gezien worden als een ambacht van het zielswerk en het ervaren is een cadeau op zich. Hierbij een poging om het brein te laten begrijpen wat er precies gebeurt tijdens een opstelling.

Lees ook: De vraagsteller – De representant – De opsteller

Kan ik dat wel, representant zijn?

Ja! Iedereen kan representant zijn want tenslotte heeft iedereen gevoel 😉. Dat de een nu eenmaal wat gemakkelijker bij zijn gevoel kan dan de ander dat geeft helemaal niks, sterker nog het blijkt in de opstelling ook altijd te kloppen wanneer je de representantenrol vervult.

Het zijn van representant in een systemische opstelling is een mooie 1e kennismaking met het systemische werk want vaak is het niet uit te leggen hoe het precies werkt en is het beter om het echt zelf te gaan ervaren.

Onderdeel van het grote systeem

Je bent aanwezig in de ruimte samen met een aantal andere mensen die onbekend zijn voor je en waar je misschien ook nog helemaal niet mee gesproken hebt. Wanneer de opsteller de vraagsteller heeft uitgenodigd om naast hem of haar te gaan zitten dan kunnen er al allerlei processen in jou op gang komen. Jouw eigen systeem resoneert op het systeem van de vraagsteller waardoor jij ook gevraagd kan worden om een rol te representeren die ook in jouw systeem aandacht nodig heeft. Iedereen is uiteindelijk onderdeel van “het grote systeem”. ( hierover meer in een ander artikel)

De gevoelens van een representant

De vraagsteller vraagt jou voor een bepaalde rol als representant uit zijn of haar familiesysteem, gevoelens of thema’s ( je kan bijna alles opstellen)  en je hebt altijd de vrijheid om hier nee op te zeggen. Vaak merk je voorafgaand al een soort van verbinding met het systeem van de vraagsteller en is het al niet eens meer een “verrassing” dat je ervoor gevraagd wordt. Wanneer je de uitnodiging accepteert van de vraagsteller dan wordt jij tijdelijk even in dienst gezet van zijn of haar systeem. Het lichaam liegt nooit en het is in staat om jou gevoelens te laten ervaren uit het systeem van de ander. In jouw lichaam worden allerlei gevoelens waarneembaar die jij vervolgens mag gaan vertalen. De gevoelens zijn niet van jou, echter vinden ze wel plaats in jou en doordat jij de gevoelens zo afgeschermd kan ervaren kun je er ook makkelijker woorden aan geven.

De plek van een representant

Het vertalen van datgene wat je waarneemt in jouw lichaam is van cruciaal belang voor de opsteller en de vraagsteller omdat er op deze manier zichtbaar wordt gemaakt welke dynamiek er heerst en hoe gevoelens “klem” hebben gezeten. Tijdens de opstellingen kunnen er representanten toegevoegd worden of maken de andere deelnemers ineens bewegingen waardoor het voor jou plotseling niet meer fijn is op de plek en jij ook beweegt naar een andere plek in de ruimte .  Je kan allerlei gevoelens ervaren, het kan zijn dat je liever wilt gaan liggen op de grond of je word heel erg boos of misschien is er wel zoveel verdriet en tranen wat ineens geuit moet worden. Het hoort er allemaal bij en het mag allemaal gezien en gehoord worden.

Jouw rol als representant is niet alleen dienend voor de vraagsteller , ook in jouw eigen systeem kan het een thema zijn en kun je dus door middel van representant in andermans opstelling zelf ook jouw eigen systeem helen. Eén opstelling kan dus zorgen dat er weer beweging komt en de liefde weer kan stromen in meerdere systemen; Alles is één geheel.

Reacties
Categorieën