Familie opstellingen
Mentale Gezondheid
Daina Takens
Mentale Gezondheid
10/04/2023
4 min
0

De vraagsteller – De representant – De opsteller

10/04/2023
4 min
0

De vraagsteller - drieluik 1|3

Best lastig om uit te leggen wat een systemische opstelling nu precies inhoudt en hoe het precies werkt om representant of vraagsteller te zijn. In deze 3-luik vind je een antwoord op vaak gestelde vragen en misschien wekt het wel jouw interesse om er een keer bij aanwezig te zijn. Systemische opstellingen mogen echt gezien worden als een ambacht van het zielswerk en het ervaren is een cadeau op zich. Hierbij een poging om het brein te laten begrijpen wat er precies gebeurt tijdens een opstelling.

Hoe werkt een systemische opstelling

Jij hebt besloten om een systemische opstelling te ervaren, wat kan je dan allemaal verwachten en hoe gaat dit in zijn werk? Als vraagsteller breng je een situatie in van waar je structureel tegen aan loopt; een probleem dat je continue uitdaagt, een reactie van anderen die je triggert en er voor zorgt dat je buitensporig reageert of misschien is het wel een gevoel of emotie die je blokkeert om volledig jezelf te kunnen zijn. Je wilt het opgelost hebben, het verlangen om het anders te doen wordt steeds groter en je bent bereid om deze stukken aan te kijken.

Wanneer je voor de 1e keer jouw eigen vraagstuk inbrengt dan kan dat best spannend zijn; want wat gaat er precies gebeuren? Wat gaat er gezegd worden? Wat nou als je heel hard moet huilen? Kan ik dit wel aan? Je brein gaat echt in een standje versnellen en even lijkt het of je hoofd helemaal vol zit en er niks zinnigs meer uitkomt. Jouw brein wil jou namelijk behoeden voor de mogelijke pijn die er gaat ontstaan en die gaat allerlei uitvluchten verzinnen. Maarja… je hebt nu eenmaal een innerlijk besluit genomen om wél deze dynamiek aan te kijken en het gevoel en de intuïtie te laten spreken.

Het openen van het systeem

Fysiek kunnen er allerlei sensaties ontstaan op het moment dat je op de stoel naast een systemisch opsteller gaat zitten; verhoogde hartslag, hogere bloeddruk, zweten, gevoel van ongemak, tranen die opkomen en alles wat er gebeurt is ok. Dit komt omdat je lichaam al aanvoelt dat er iets zit aan te komen en daar reageert het op. Laat het gebeuren, even diep ademhalen en dieper zakken in het moment, want hoe meer ontspannen jij bent hoe meer jouw systeem zich opent.

Op het moment dat je in ontspanning en overgave raakt en je voelt je veilig en vertrouwd kun je ook op een diepere laag communiceren en antwoord geven op de vragen die gesteld gaan worden. Steeds een laagje dieper totdat jij ook voelt van “hé… maar dít is waar het daadwerkelijk om draait”.

Waarnemen door systemisch opsteller

Je geeft aan waar jouw uitdaging in zit en hoe de gevoelens er zijn zodat de systemisch opsteller kan waarnemen waar de energie op zit en wat of wie er vervolgens opgesteld mag worden in de ruimte. Wanneer er duidelijk is wie of wat er opgesteld mag worden dan zal er aan je gevraagd worden om uit de aanwezige mensen de personen uit te nodigen die de rol mogen representeren uit jouw systeem. Je voelt aan de energie al wie je voor welke rol wilt vragen. Wanneer iedereen de uitnodiging heeft geaccepteerd dan zal iedereen zijn plek gaan vinden in de ruimte, dit kan gebeuren omdat jij de mensen een plek geeft of omdat zij zelf op een plek zijn gaan staan of liggen.

De dynamiek van jouw systeem aankijken

Deze start van de opstelling geeft weer hoe het innerlijke beeld is van jou, dit kan herkenning geven of misschien wel allemaal vraagtekens bij je oproepen. Dit geeft de systemisch opsteller al direct een beeld van de dynamiek die er is. Spanning, ontkenning, afwijzing, er is zoveel waar te nemen in de opstelling die voor jou aanwezig is. Als het ware kijk je naar de dynamiek van jouw systeem en worden zaken duidelijk en zichtbaar. De opsteller zal gaan kijken op welke plek in het systeem de vraagsteller (de representant voor de vraagsteller of de vraagsteller zelf) in ontspanning kan zijn en het veilig en vertrouwd voelt. Wanneer er ontspanning is dan kan er ook heling plaatsvinden. Deze heling kan plaatsvinden door het uitspreken van bepaalde zinnen, door een uitreiking die gemaakt wordt en soms door een systemisch ritueel dat wordt uitgevoerd. Dit mag allemaal op het tempo van de vraagsteller zodat er ook daadwerkelijk tijd wordt genomen om de nieuwe situatie helemaal in te bedden in het lichaam, de ziel en het brein.

Het afsluiten van de opstelling

Je voelt aan de energie van het systeem dat de opstelling klaar is, een gevoel van opluchting, ontlading of een gevoel van ontspanning en vrijheid komen in je lichaam. Je hebt jouw dynamiek aangekeken waardoor er een opening is gekomen in jouw bewustzijn en je vanaf nu anders kan gaan reageren op situaties. Wellicht is jouw innerlijke houding veranderd en kijk je anders tegen de mensen en situaties aan. Jij hebt in ieder geval de 1e stap gezet waardoor er beweging komt in jouw systeem en daar mag je de tijd voor nemen. Ons brein wil altijd alles het liefst zo snel mogelijk gefixed hebben, echter het doen van een opstelling is écht zielenwerk en de ziel neemt de tijd en kent geen haast.

Deze opstelling is één groot cadeau voor jezelf en dit hoef je ook helemaal niet te delen nog met de mensen om je heen. Dit was jouw opstelling, jouw systeem en jouw innerlijke werk wat heeft plaatsgevonden. Je hoeft dit nog niet te delen en misschien kun je het nog helemaal niet delen want het brein begrijpt er niks van; die wil het liefste alles analyseren en begrijpen.

Jouw ziel heeft het begrepen en daar gaat het om.

Ook interessant:

Reacties
Categorieën