LinkedIn Influencers in de sociale- en zorgsector
Influencers in de sociale- en zorgsector
Influencers in de sociale- en zorgsector
03/13/2025
8 min
0

#73 LinkedIn Influencers in de sociale- en zorgsector

03/13/2025
8 min
0

Elke week brengen we een nieuwe lijst van invloedrijke LinkedIn-profielen in de sociale- en zorgsector. Deze diverse groep influencers belicht een scala aan thema's, van innovaties in de ouderenzorg tot gezonde voedingsgewoonten, van psychische welzijn tot fysieke gezondheid. Ze delen super interessante inzichten en perspectieven die het volgen waard zijn!

De sociale- en zorgsector influencer lijst van deze week

  • Jurjen Groen
  • Ankie Bergsma
  • Elza Zijlstra
  • Jolien Plantinga
  • Jitske Kramer
  • Serena Franken

Lees hieronder meer over deze zorghelden en waar zij over praten op hun LinkedIn-pagina.

Jurjen Groen

Jurjen Groen houdt zich bezig met diverse werkzaamheden, allemaal met een sociaal-maatschappelijke karakter, die hij ondergebracht heeft in verschillende werkvelden en allemaal vallen onder Jurjengroen.nl. Met Instap Werk richt Jurjen zich voornamelijk op onderwijsprofessionals en ondersteunend personeel. Zij hebben namelijk grote invloed op de ontwikkeling van kinderen. Instap Werk speelt in op de behoefte van iedere docent, schoolleider en ondersteunend personeel om het welbevinden en het werkplezier te behouden, te ontwikkelen of te herstellen. Dat doen Jurjen en zijn collega’s door goed te luisteren en goed te faciliteren, in samenwerking met de mensen van HR. Met Instap Werk worden ALLE aangesloten professionals in een onderwijsorganisatie gezien, gehoord en gewaardeerd. Inclusief. Niemand uitgezonderd. En… on-demand!

Al het werk van Jurjen is doordrenkt met de filosofie achter de Japanse krijgskunst aikido. In plaats van elkaar uit te schakelen, richt aikido zich juist op het sterker maken van anderen. Aikido gaat in zijn beleving over duidelijkheid scheppen in jezelf en in je relaties met anderen, het creëren van gelijkwaardigheid en dealen met de situaties die zich voordoen, zonder te vluchten of te vechten. Wat aikido voor Jurjen persoonlijk zo mooi maakt, zijn niet alleen zijn eigen ervaringen tijdens trainingen. Het zit hem voor Jurjen ook niet in de technieken die hij leert. Het zijn vooral de ervaringen buiten de mat. In andere contexten. De bewustzijnsmomenten van deelnemers tijdens (team)trainingen, de verbaasde blik, de grote glimlach, de tranen, de hernieuwde kennismaking met het eigen lijf, de kracht die wordt aangesproken waarvan ze het bestaan niet wisten.

LinkedIn: Jurjen Groen maakt met o.a. Instap Werk het verschil om onze kinderen te kunnen helpen aan betere, volwassen voorbeelden door te zorgen voor onderwijspersoneel dat zelf stevig in het leven staat, met daadkracht, die eigenaarschap pakken en weten dat kinderen over hun schouder meekijken.

Ankie Bergsma

Ankie Bergsma is consulent suïcide-preventie bij Mediant en zet zich in voor het bespreekbaar maken van gevoelens over suïcide bij jongeren. Het aantal suïcides onder jongeren is vorig jaar opnieuw gestegen. Triest is dat de omgeving het gesprek over zelfmoord soms vermijdt. Dat vergroot het gevoel van uitzichtloosheid bij sombere jongens en meiden. Deskundige Ankie Bergsma legt op Tubantia.nl uit hoe je ‘het’ bespreekbaar maakt. Recent werd bekend dat in 2024 312 Nederlandse jongeren en jongvolwassenen tot 30 jaar een einde maakten aan hun leven. In tien jaar tijd steeg het aantal suïcides van mensen onder de 30 jaar in Nederland met bijna de helft. Gecorrigeerd naar bevolkingsgroei gaat het om een toename van 33 procent, aldus de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie. Ankie brengt al sinds 2006 de problematiek van jongeren met beginnende somberheidsklachten onder de aandacht bij een breder publiek. Deze jongeren hebben ondersteuning nodig vanuit hun omgeving. De omgeving heeft dit niet altijd in de gaten of weten niet hoe ze kunnen ondersteunen.Ankie helpt deze jongeren en haalt de juiste programma’s naar de regio om op deze manier een breed netwerk te creëren waarin samengewerkt kan worden. Ankie  traint docenten in het voortgezet en middelbaar onderwijs in Twente. In de Tubantia: “School is vaak de plek waar jongeren zelfmoordgedachten voor het eerst met een volwassene delen. Dat kan de mentor zijn. Maar ook de docent aardrijkskunde of Engels, iemand die ze vertrouwen. De juiste reactie van de docent is zó belangrijk. Na een negatieve ervaring zullen ze misschien niet snel een andere volwassene in vertrouwen nemen.” Volgens Ankie kun je aan een jongere die niet lekker in zijn vel zit gewoon vragen: Denk je wel eens aan de dood? Terughoudendheid op dit gebied is volkomen misplaatst. Iemand springt niet voor de trein omdat het woord zelfdoding een keer wordt benoemd. Er zijn maar twee mogelijke antwoorden: ‘nee’ of ‘ja’.”

LinkedIn: Ankie Bergsma brengt de problematiek van jongeren met beginnende somberheidsklachten onder de aandacht. Door het onderwerp bespreekbaar te maken, verklein je het gevoel van uitzichtloosheid bij sombere jongeren.

Elza Zijlstra

Elza Zijlstra is jeugdarts bij GGD Limburg-Noord. In het vak van jeugdarts kan Elza haar fascinatie voor de relatie tussen maatschappelijke ontwikkelingen en gezondheid kwijt. Een jeugdarts kijkt altijd breed: genen, opvoeding, fysieke gezondheid, hechting, de wijk, de school, vrienden, hobby's, passies, ouders/verzorgers, cultuur, publieke ruimte, ontwikkeling...alles doet ertoe. Binnen het vak van jeugdarts gaat haar interesse in het bijzonder uit naar: kinderen van arbeidsmigranten, obesitas, mentale gezondheid, schoolverzuim, beeldschermgebruik, buiten spelen en publieke ruimte. Als arts, onderzoeker en kunstenaar is Elza gewend creatief en holistisch te kijken. In een complexe wereld die voor grote gezondheids- en duurzaamheidsuitdagingen staat, komt dit goed van pas. Daarnaast is Elza auteur bij Medisch Contact en schrijft ze regelmatig blogs over de meest uiteenlopende onderwerpen en zaken die ze meemaakt als jeugdarts.

LinkedIn: Elza Zijlstra laat op basis van praktijkvoorbeelden o.a. zien wat de gevolgen zijn als beeldschermgebruik de totale daginvulling blijken te zijn, zoals obesitas, bijziendheid, achterlopende taalontwikkeling en gevoelens van lusteloosheid en zinloosheid.

Jolien Plantinga

Jolien Plantinga wisselde jarenlang haar werk als huisarts af met het maken van avontuurlijke reizen. De afgelopen jaren beleefde zij echter een totaal andere tocht. Getroffen door de ziekte van Lyme maakte ze noodgedwongen, als een soort Alice in Wonderland, een reis door de gezondheidszorg. Hoewel Jolien in 2004 genezen leek van Lyme, keert de ziekte in 2019 in alle hevigheid terug. Zij ontdekt hoe moeilijk het voor artsen is om echt te luisteren naar wat de patiënt vertelt. Ook loopt ze aan tegen de vooroordelen die er over de ziekte van Lyme bestaan. Lijden aan een ziekte waar vooralsnog meer vragen dan antwoorden over zijn brengt haar op een moeilijk begaanbare weg. Op zoek naar zingeving in tijden van stilstand, deelt ze in het boek Komt een dokter bij de dokter haar observaties en vragen, zowel vanuit het perspectief van de dokter als dat van de patiënt. Ook blikt zij terug op haar eigen functioneren als huisarts. Welke van de inzichten die ze nu gekregen heeft als patiënt bracht zij in praktijk als huisarts? “Dit ziek zijn houdt me een spiegel voor. Wie was ik als dokter? Zei ik vaak genoeg: ‘Ik weet het niet?’ Durfde ik voldoende te twijfelen aan de medische wetenschap? Zocht ik voldoende buiten de gebaande paden? Luisterde ik zonder oordeel naar de belevingswereld van de ander? In elk geval niet altijd.” Tijdens de reis door haar geheugen op zoek naar de dokter die ze was, moet Jolien  terugdenken aan een patiënte die ze bezocht nadat ze de diagnose Lyme had gekregen. “Ze lag op de bank met een arm over haar ogen om ze af te schermen van het licht. De gordijnen waren halfgesloten. Ik herinner me dat ik iets heb gezegd als: ‘Ik schrik ervan hoe heftig dit voor jou is.’ Of: ‘Ik schrik ervan hoe heftig jij hierop reageert.’ Ik hoop de eerste zin te hebben uitgesproken, maar ben bang dat het de tweede was. En hoe was mijn toon? Was die mild? Of oordeelde ik over haar? Probeerde ik de voor mijzelf veilige overtuiging vast te houden dat Lyme wel meevalt? Hoe ik ook broed, het antwoord weet ik niet.”

LinkedIn: Jolien Plantinga neemt je op ongecensureerde wijze mee in haar door Lyme verwarde hoofd en leven. Als steeds beter geïnformeerde patiënt stelt ze de huisarts die ze zelf is geweest de nodige rake vragen. Dat levert kleurrijke anekdotes en boeiende reflecties op, die van waarde zijn voor de hele medische wereld.

Jitske Kramer

Jitske Kramer reist de hele wereld over om te leren van traditionele genezers, leiders, verrassende vernieuwers en toevallige voorbijgangers. Ze bekijkt de wereld en organisaties door de ogen van een antropoloog. Culturele antropologie is de discipline die zich afvraagt wat het betekent om mens te zijn tussen mensen in organisaties en daarbuiten. In 2012 zette ze de Lewis methode van Deep Democracy op de kaart in Nederland en nu werkt ze met een team van docenten om Deep Democracy trainingen te geven en heeft ze het boek Deep Democracy geschreven. Ze is altijd op zoek naar manieren om sterke stammen te bouwen en de relaties tussen mensen te versterken. En vervolgens brengt ze die kennis terug naar de wereld van organiseren, samenwerken en leiderschap door middel van uitdagende keynotes en masterclasses. Om de kracht en resultaten van individuen en groepen te verbeteren (en de wereld mooier te maken). Ze traint mensen, zodat we nooit meer hoeven te vergaderen. Ze neemt je mee in verhalen die ruimte scheppen voor nieuwe manieren van kijken en nieuwe manieren van handelen. Gaandeweg wordt wat vertrouwd is vreemd. En wat vreemd is, wordt vertrouwd.

LinkedIn: Jitske Kramer deelt haar inzichten over liminaliteit, tricksters en leiderschap en hoopt dat haar woorden nieuwe inzichten geven en tegelijkertijd nieuwe vragen oproepen.

Serena Franken

Serena Franken begon acht jaar geleden haar reis van herstel en zelfontdekking—gedreven door een diepe passie om haar leven te transformeren. Haar persoonlijke ervaringen met seksueel misbruik, seks- en drugsverslaving, prostitutie en emotionele en fysieke mishandeling hebben Serena niet alleen uitgedaagd, maar ook de kracht en kennis gegeven om te bewijzen dat het mogelijk is om uit de slachtofferrol te stappen en een vervullend, krachtig leven te leiden. Haar missie is helder: anderen begeleiden op hun pad naar heling, innerlijke kracht en persoonlijke groei. Naast haar therapeutische werk begeleidt Serena cliënten via VibeActive, met een focus op: ex-gedetineerden, ex-slachtoffers, mensen met ADHD of autisme en ex-verslaafden. Met een unieke combinatie van sport, coaching en begeleiding werken Serena en haar collega’s samen met jou aan het herstellen van mentale, fysieke en energetische balans. Serena gelooft dat niemand hoeft te leven met schaamte, schuld of zelfveroordeling. Volledig herstel is niet alleen mogelijk—het is binnen handbereik. Als zij het kan, dan kun jij het ook. Samen zetten jullie stappen naar de beste, krachtigste versie van jezelf. Naast haar praktijk- en begeleidingstrajecten, is Serena ook beschikbaar als spreker voor scholen, instellingen, events en andere gelegenheden.

LinkedIn: Serena Franken deelt haar persoonlijke ervaringen met seksueel misbruik, seks- en drugsverslaving, prostitutie en emotionele en fysieke mishandelingom om bewustwording te vergroten, taboes te doorbreken en anderen te inspireren.

Ook op de lijst? Sluit je aan!

Groei met ons mee, wordt auteur op Gezondheid.nl

Gezondheid.nl put inspiratie uit persoonlijke verhalen en de kracht van sprekers die zich uitspreken, en stimuleert samenwerking voor een betere toekomst in de gezondheidssector, waardoor ze een bron van motivatie en verandering vormen. Ben je actief in de zorg of gezondheidssector, zoals een zorgprofessional, ggz-medewerker, personal trainer, therapeut, ervaringsdeskundige, of werk je aan een gezondheidscampagne of innovatie? Als je bijdraagt aan een gezonder Nederland, in welke vorm dan ook, nodigt Gezondheid.nl je uit om je impact te vergroten door bij te dragen aan ons platform.

Sluit je aan en deel je kennis en ervaringen.

LinkedIn Zorg influencers

Elke week stellen we een lijst samen met nieuwe LinkedIn influencers die actief zijn in de sociale- en zorgsector. Deze lijst wordt gedeeld op de LinkedIn-pagina's van Gezondheid.nl, en van daaruit verzamelen we suggesties voor de volgende lijst van LinkedIn influencers in de zorg. Mensen die voor Gezondheid.nl schrijven voegen wij ook regelmatig toe aan de LinkedIn influencers lijst.

Reacties