Suiker. Erg lekker en overal voor het grijpen. En al heel veel en heel lang besproken in relatie tot gezondheid. Toch goed om weer even stil te staan met wat suiker eigenlijk doet met je lichaam en dus met jou. Daarom start het Diabetes Fonds de Nationale Suiker Challenge van 7 juni tot 13 juni 2021: ‘Kom op, kick af!’
Wat is suiker eigenlijk?
Voor dat we hier wat dieper op ingaan, leggen we eerst even uit wat suiker eigenlijk is. Het voedingscentrum zegt: suiker of sacharose is een zoete stof. Suiker komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals fruit, mais, suikerriet en suikerbiet. Daarnaast komen ook andere suikers voor zoals melksuiker (lactose) en fruitsuiker (fructose). Suiker gemaakt uit bietsuiker heet kristalsuiker. Kristalsuiker wordt toegevoegd aan bewerkte producten, zoals frisdrank, chocola, snoep en gebak. Naast suiker worden ook stroop, siroop (ahornsiroop en agavesiroop), kokosbloesemsuiker, palmsuiker en honing gebruikt om producten zoet mee te maken. Stroop, siroop en honing bestaan grotendeels uit suikers. NU.nl onderzocht waarom er aan zoveel producten suiker wordt toegevoegd en hoe moeilijk het is om te stoppen met het eten van deze voedingsmiddelen.
Spieren houden van suiker
Onze spieren hebben suiker nodig om te functioneren. Als we ‘gewoon’ eten, krijgen we voldoende binnen. Wanneer je een topsporter bent, zal je meer beroep doen op je spieren, dus baat hebben bij toevoeging van extra suikers aan je voeding. Een Tour de France winnaar die 3 weken lang 4.200 kilometer aflegt, heeft geen last van een pakje winegums meer of minder.
Suiker hoop zich op
Niet iedereen is topsporter, dus alle suikers die we niet verbranden, hopen zich op in ons lichaam. Het doet veel met je lichaam, zoals het Diabetes Fonds ons uitlegt. Uiteindelijk wordt suiker, dat niet door ons lichaam gebruikt wordt, omgezet in vetten. Hierdoor komen we aan. Ook stimuleren suikers voor de vorming van schimmels en stoffen die de hersenen negatief beïnvloeden. De stoffen die via suiker in je lichaam worden aangemaakt, zorgt uiteindelijk ook voor verslaving. Deze verslaving kan dan weer leiden tot schade, zoals Diabetes Type 2. Dus denk daar maar eens aan, als je aan je gevulde koek begint!
Suiker is goedkoop dus ‘lekker makkelijk’
We vinden suiker overal voor het grijpen. In winkels, op stations, in stadions, onderweg, tankstations, noem maar op. Het ingrediënt suiker is relatief goedkoop en werkt verslavend, dus maakt voedingsindustrie hiervan handig gebruik om suiker in allerlei vormen in het eten te stoppen. Bewust worden op ‘ooghoogte’ en bij de kassa ‘snaai’ producten met suiker aan ons voorgeschoteld. Wie lust er nou niet rond etenstijd een reepje die voor het grijpen ligt?
Suikertaks?
Op benzine, alcohol en rookwaren worden forse belasting geheven. Die ‘prijsstijging’ moet ervoor zorgen dat er een drempel ontstaat zodat consumenten minder van het product aanschaffen. Snoep en frisdrank horen daar bijvoorbeeld niet bij. Waarom eigenlijk niet? Dit heeft te maken met afspraken die Staatssecretaris Blokhuis heeft gemaakt met de voedingsindustrie in 2020, ondanks het Nationale Preventieakkoord uit 2018. Blokhuis: “Ik kies op dit moment niet voor deze maatregel omdat ik in het Nationaal Preventieakkoord andere afspraken heb gemaakt over suikerreductie.” 1Vandaag maakte daar een item over. In augustus 2024 heeft Zorgwijzer een artikel gepubliceerd over het Nationaal Preventieakkoord, met daarin details over de inhoud, cijfers en de behaalde resultaten tot dusver.
De Nationale Suiker Challenge
Het Diabetes fonds lanceert op 7 juni de Nationale Suiker Challenge: 7 dagen gezond eten en drinken zonder suiker: dat is de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds. Doe mee en ontvang gratis het digitale Suiker Challenge Magazine en nog veel meer gezonde tips om een week lang 'af te kicken' van suiker. Doe je mee?