Steven Zwerink heeft mond afgeplakt met stikker om gezond te ademen
Natuurlijke Gezondheid
Natuurlijke Gezondheid
06/10/2023
3 min
0

Je ademt waarschijnlijk teveel en dat zorgt voor meer klachten dan je denkt

06/10/2023
3 min
0

Te veel ademen, kan dat dan? En het simpele antwoord is ja. Teveel ademen is zelfs slecht voor je gezondheid. Als je in rust vaker dan zes keer per minuut ademhaalt, dan adem je meer dan goed voor je is. Je ademt dan onnodig zuurstof in en vooral teveel koolzuur uit. Koolzuur, of beter CO2, is niet slechts een afvalproduct van de ademhaling. Sterker nog de wetenschap lijkt er steeds meer van overtuigd dat we juist ademhalen om CO2 aan te kunnen maken en dit overal in ons lichaam te kunnen gebruiken.

In de wetenschap wordt teveel ademen het ook wel hyperventilatie, kortademigheid of hypocapnie genoemd. Steven Zwerink noemt het disfunctioneel ademhalen omdat het voortkomt uit een slecht ontwikkelde ademhaling. Wanneer de ademhalingsontwikkeling verbetert, verminderen en verdwijnen de zogenaamde overademingsverschijnselen en klachten vaak. Steven gelooft dat disfunctioneel ademhalen (mede)verantwoordelijk is voor vele gezondheidsklachten zoals astma, reuma, fibromyalgie, stress, slecht slapen, slechte concentratie, etc.

Wat is disfunctioneel ademen? / overademen?

Bij een normale ademhaling nemen je longen zuurstof op uit de lucht die je inademt. Via het bloed gaat deze zuurstof naar je hele lichaam, waar het door de organen en weefsels gebruikt wordt en omgezet wordt in koolzuurgas (koolstofdioxide oftewel CO2). Het koolzuurgas gaat via het bloed naar de longen, waar je het uitademt.

Bij disfunctioneel ademhalen raakt de balans tussen de zuurstof die je inademt en het koolzuurgas dat je uitademt, verstoord. Je lichaam is vooral gevoelig voor het uitademen van te veel CO2. De PH waarde van je bloed gaat omhoog en bepaalde bloedvaten, waaronder die naar de hersenen en handen en voeten, vernauwen. Daardoor wordt de toevoer van bloed minder. Daarnaast geeft je bloed minder zuurstof af aan de weefsels, ook al heb je meer zuurstof ingeademd dan je nodig hebt door het overademen. Door de verminderde bloedtoevoer en de verminderde afgifte van zuurstof krijgen je hersenen en andere organen tijdelijk minder zuurstof. Dat kan op zich geen kwaad. Maar als je structureel teveel ademt kan dit allerlei nare klachten en gevolgen hebben.

Oorzaken van disfunctioneel ademhalen

Teveel ademen wordt meestal veroorzaakt door stress en angst, en kan deel uitmaken van een paniekaanval. Teveel prikkels zoals alles appjes, e-mails en notificaties via onze telefoon, televisie of andere media zorgen ook voor stress. Je ademhaling kan erdoor van slag raken zonder dat je het in eerste instantie zelf doorhebt. Ook oververmoeidheid en overbelasting kunnen hyperventileren uitlokken.

Disfunctioneel ademhalen kan ook ontstaan bij lichamelijke ziektes, zonder dat paniek of angst daarbij een rol speelt. Mensen met suikerziekte (diabetes) die slecht onder controle is, kunnen een ketoacidose krijgen, waarbij het bloed verzuurt. Dit kan leiden tot hyperventileren, omdat het lichaam het teveel aan zuur in het bloed in balans probeert te krijgen door meer van het zure koolzuurgas uit te ademen.

Ook ziektes van je hart en longen kunnen leiden tot disfunctioneel ademhalen. Bij longziektes als astma en COPD kunnen je longen te ver worden opgeblazen (hyperinflatie). Je longblaasjes worden dichtgedrukt tijdens het uitademen en worden open gezogen tijdens de inademing. Daardoor kan je long als ventiel gaan werken. Wanneer je snel ademt komt de lucht er makkelijk in, maar gaat er moeilijk weer uit.

Adem minder niet meer

In alle gevallen is maar een ding belangrijk: adem minder, niet meer. Door minder te ademen geef je je cellen de kans om weer CO2 op te bouwen en de balans te herstellen. Zodra de concentratie CO2 weer is toegenomen optimaliseren de temperatuur en PH van het bloed, verwijden de aderen en verbetert de zuurstofafgifte aan de weefsels.

Minder ademen, hoe doe je dat?

Het klink makkelijk en wellicht een beetje tegengesteld maar minder ademen is de oplossing. Door minder te ademen bouw je een gezonde hoeveelheid CO2 op in je bloed en in je cellen en kun je rekenen op alle gezondheidseffecten die eerder genoemd zijn. Uit ervaring weet Steven, zowel uit eigen experimenten als de trainingen die hij geeft, dat minder ademen voor veel mensen in het begin moeilijk te begrijpen en uit te voeren is. Als ze echter eenmaal hebben ervaren wat de positieve effecten zijn willen ze niet meer anders. Op zijn site vind je meerdere oefeningen, trainingen en artikelen die erop gericht zijn om je te helpen met minder ademhalen. Drie goeie voorbeelden zijn:

Steven raad je van harte aan om deze oefeningen eens te proberen en bijbehorende artikelen te lezen. Je weg naar een gezonder leven, beter slapen en verbeterde prestaties begint bij minder ademhalen. Door je neus, langzamer, rustiger en langer uit dan in.

Wie is Steven Zwerink

Tijdens een trainingsrit op zijn racefiets in 2018 in Mexico werd Steven van achter aangereden. Een zware hersenschudding en whiplash waren het gevolg. Hij had problemen met zijn geheugen, slapen, concentratie en zelfs andere talen spreken lukte niet meer. De reguliere behandelingen konden hem niet helpen. In zijn zoektocht naar herstel ontdekte hij een ademoefening die hem hielp herstellen. Sindsdien is hij de wondere wereld van ademhalen ingedoken en sinds 2020 is zijn website ademwinst.nl een feit. Zijn pad heeft hem geleid langs bekende ademmethodes zoals Wim Hof, Buteyko, Holotropic en Pranayama en minder bekende oefeningen en theorieën. Hij beoefent dagelijks verschillende ademtechnieken en heeft reeds meer dan vierhonderd mensen begeleid naar een betere ademhaling met alle positieve gevolgen die erbij horen.

Ook interessant om te lezen: Oplossingen tegen zijsteken tijdens het hardlopen

Reacties