Richard de Leth: "De aarde vitaler doorgeven aan de volgende generatie"
Natuurlijke Gezondheid
Natuurlijke Gezondheid
06/10/2023
2 min
0

Richard de Leth: "De aarde vitaler doorgeven aan de volgende generatie"

06/10/2023
2 min
0

In maart 2007 behaalde Richard de Leth zijn doctoraal geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dat was een mijlpaal en toch voelde hij zich ongelukkig. Richard wist alles over ziektes en de dood, maar niets over optimale gezondheid, preventie en het leven. De keuze was duidelijk. “Ik hing mijn witte jas aan de wilgen en besloot mijn eigen pad te gaan. Na de opleidingen orthomoleculaire geneeskunde en psycho-neuroimmunologie besloot ik het leefstijlplatform OERsterk op te richten. Je kunt wel tegen het oude systeem vechten, maar je kunt beter iets nieuws - en iets beters - bouwen.”

Richard de Leth: “Op dit moment hebben we ruim één miljoen mensen per jaar op onze website. Samen met mijn team volgen we de laatste wetenschappelijke publicaties in de leefstijlgeneeskunde. Dit is harder nodig dan ooit, want op dit moment is er een groot maatschappelijk gebrek aan een leefstijlcentrum of zelfs aan een Ministerie van Vitaliteit. Want van de huidige naam Ministerie van Volksgezondheid merken we nu weinig. Het is eerder het Ministerie van Farmaceutische Ziektebestrijding. Er gaat veel te weinig aandacht, tijd en geld naar primaire preventie, waardoor we dweilen met de kraan open.”

Ongezonde leefomgeving

Volgens Richard pleegt de moderne mens onbewust zelfmoord in slow-motion omdat de huidige leefomgeving ons constant verleidt om de verkeerde ongezonde keuzes te maken. Om te vaak de verkeerde dingen te eten, om te lang stil te zitten en om constant aan schermpjes gekluisterd te zitten. Ons lijf en brein zijn gemaakt voor een omgeving die niet meer bestaat. Dus moeten we onze evolutionaire instincten en impulsen overstijgen. Gelukkig is dat mogelijk met ons mensbrein, dus de prefrontale cortex.

Richard de Leth: “Er zijn ruim 10 miljoen mensen momenteel in Nederland ziek, chronisch ziek. Meer dan de helft van de volwassenen heeft overgewicht en ook neemt de medicalisering bij kinderen zorgwekkend toe. En daar wringt de schoen bij mij. Het is namelijk mijn missie om de aarde vitaler door te geven aan de volgende generatie, dus aan mijn twee zoons. Want de aarde is geen bezit, maar lenen we van de volgende generatie.”

Het vraagt een andere basishouding om met onszelf, de ander en de aarde om te gaan. We moeten de huidige roofbouw doorbreken. Op dit moment verstoren we ecologische evenwichten en de natuur regelt zichzelf, of dit nu met of zonder Homo Sapiens is. De aarde heeft ons op de lange termijn niet nodig, maar wij de aarde wel.

Vitaliteit als bouwsteen

Richard de Leth: “Het is mijn wens dat we de hele maatschappij rondom het thema vitaliteit gaan inrichten. Geef kinderen leefstijlonderwijs en leer ze de juiste leefstijlvaardigheden. Zo start gezondheid letterlijk in de basis. Laten we ook bij het inrichten van alle infrastructuur van steden en dorpen rekening houden met het inbouwen van beweegprikkels om naar buiten te gaan. Laten we in de publieke ruimte steeds meer gezonde voeding aanbieden zoals salades, soepen en smoothies. Laten we vanuit de zorg preventieve gezondheidschecks aanbieden. Want is je lijf je lief, leef dan preventief. Met OERsterk ondersteunen we mensen graag naar een beter leven door middel van de juiste zelfzorg. Dat is leuker en makkelijker dan je denkt.”

Wie is Drs. Richard de Leth

Richard de Leth is de oprichter van het leefstijlplatform OERsterk en auteur van 10 bestsellers. Hij is een specialist in gezondheidsmanagement en changemaker als het gaat om vitaliteit en gezondheid.

Reacties