Zorg voor de zorgenden
Maatschappelijke gezondheid
Maatschappelijke gezondheid
06/10/2023
3 min
0

Zorg voor de zorgenden: Het belang van onthaasten en zelfzorg in de zorgsector

06/10/2023
3 min
0

Zorgmedewerkers verdienen het om te onthaasten omdat zij dagelijks werken in een veeleisende en stressvolle omgeving. Ze bieden zorg en ondersteuning aan patiënten die mentaal en/of fysiek ziek zijn, pijn lijden of bijvoorbeeld herstellen van een operatie. Het werk van zorgmedewerkers is vaak fysiek en emotioneel uitdagend, en kan ertoe leiden dat zij zich uitgeput voelen en last hebben van burn-out. Door te onthaasten kunnen zij zichzelf beschermen tegen deze negatieve gevolgen van hun werk.

Uitval bij zorgmedewerkers hoog

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de kans op uitval bij zorgmedewerkers. Al deze factoren vergroten de kans op uitval bij zorgmedewerkers:

 • De zorg is een veeleisende sector waarin medewerkers vaak onder hoge druk moeten werken en verantwoordelijkheid dragen voor het welzijn van anderen. Dit kan leiden tot stress en emotionele uitputting.
 • Zorgpersoneel dat vaak werkt met cliënten die veel stress, angst en andere psychologische problemen ervaren een zware emotionele belasting zijn. Door zelf regelmatig te onthaasten en te ontspannen, kunnen bijvoorbeeld psychologen beter in staat zijn om empathie te tonen en te luisteren naar hun cliënten. Bovendien kan het beoefenen van onthaastingstechnieken, zoals meditatie en yoga, hen helpen om meer aanwezig te zijn in het moment en zich te concentreren op de behoeften van de cliënt. Dit kan bijdragen aan een betere kwaliteit van zorg en een gezonde balans tussen werk en privéleven.
 • Fysieke belasting, bijvoorbeeld bij het tillen en verplaatsen van patiënten, kan leiden tot lichamelijke klachten en blessures.
 • In de zorg is er vaak sprake van onregelmatige werktijden en een hoge werkdruk, waardoor medewerkers moeite kunnen hebben met het vinden van een goede balans tussen werk en privéleven.
 • Er is een toenemend personeelstekort in de zorg, wat leidt tot een hogere werkdruk en minder ruimte voor ondersteuning en ontwikkeling van medewerkers.

Onthaasten voor zorgpersoneelOntstressen en ontspannen door te onthaasten

Zelfzorg voor de zorgende

Zelfzorg is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je goed voor jezelf zorgt, zowel fysiek als mentaal, waardoor je beter in staat bent om te gaan met stressvolle situaties en tegenslagen in het leven. Het kan ook bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn op lange termijn, waardoor je meer energie en veerkracht hebt om je doelen te bereiken en je taken uit te voeren. Zelfzorg is dus essentieel voor een gezond en evenwichtig leven. Er zijn verschillende manieren om gezond te blijven tijdens het werken:

 • Prioriteiten stellen: zorg voor een goede werk-privébalans. Neem tijd voor jezelf en onderneem activiteiten die je energie geven.
 • Gezonde voeding: gezonde voeding kan bijdragen aan het behouden van energie en vitaliteit
 • Voldoende beweging: regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan de algehele gezondheid en kan helpen om stress te verminderen.
 • Sociale steun: het hebben van sociale contacten en steun kan helpen om stress te verminderen en emotionele ondersteuning te bieden.
 • Hulp vragen: wanneer jij je overweldigd voelt of te maken krijgt met psychische problemen, is het belangrijk om hulp te vragen en eventueel professionele hulp in te schakelen.
 • Onthaasten: Kom één of meerdere dagen gratis onthaasten (inclusief verblijf, eten en activiteiten) bij Landgoed de Zwanenhof. Dit kan helpen om te ontspannen en stress te verminderen.

Ontstressen en ontspannen: de kracht van onthaasten en retraites

Onthaasten is een bewuste keuze om het tempo van het dagelijks leven te vertragen en een meer ontspannen en mindful manier van leven te omarmen, bijvoorbeeld door het bijwonen van retraites. Het houdt in dat je jezelf toestaat om tijd te nemen voor rust, ontspanning en zelfzorg, om zo de stress en druk van het dagelijks leven te verminderen. Dit kan worden bereikt door bewust te ademen, meditatie, yoga, wandelen in de natuur, het verminderen van de hoeveelheid technologiegebruik, het nemen van pauzes en het beoefenen van andere ontspanningstechnieken.

Onthaasten en opladen speciaal voor zorgpersoneel

Het is belangrijk om goed voor ons zorgpersoneel te zorgen omdat zij een cruciale rol spelen in het leveren van kwalitatief hoogstaande zorg aan de samenleving. Als we niet goed voor ons zorgpersoneel zorgen, kan dit leiden tot burn-out, verloop en verminderde kwaliteit van de zorg die wordt geleverd. Verantwoordelijkheid voor deze zorg ligt niet alleen bij het zorgpersoneel maar ook bij de werkgever.

Ronald Helder, initiatiefnemer van Gezondheid.nl, uit zijn bezorgdheid over de situatie van de zorgmedewerkers in Nederland. Volgens hem worden zij al meer dan 20 jaar niet gehoord en gezien. Het zorgsysteem in Nederland zou failliet zijn en dit zou ervoor zorgen dat zorgmedewerkers het uiterste van zichzelf moeten vragen. Politieke leiders, verzekeraars en bestuurders beloven veranderingen, maar volgens Helder wordt de situatie in de zorg alleen maar slechter. De enorme druk die op de zorgmedewerkers rust zou ertoe leiden dat steeds meer medewerkers ziek worden. Om al het zorgpersoneel te steunen heeft hij dan ook de deuren van Landgoed de Zwanenhof opengegooid. Alle zorgmedewerkers in Nederland mogen één of meerdere dagen gratis komen onthaasten op Landgoed De Zwanenhof. Ook mogen zij tegen een kleine bijdrage hun partner of een kennis meenemen.

Bekijk aanbod

Landgoed de Zwanenhof

Landgoed de Zwanenhof is een gezondheidshuis in Overijssel waar mensen kunnen onthaasten en zichzelf kunnen opladen. Het centrum biedt diverse activiteiten aan zoals meditatie, yoga, wandelingen in de natuur en creatieve workshops. De rustige en serene omgeving van de Zwanenhof zorgt ervoor dat bezoekers zich kunnen terugtrekken uit de hectiek van het dagelijks leven en zich kunnen concentreren op hun innerlijke welzijn. Het is een ideale plek voor mensen die behoefte hebben aan ontspanning, reflectie en persoonlijke groei.

Reacties