Zorgsysteem moet veranderen voor welzijn zorgmedewerkers
Nieuws
Nieuws
06/10/2023
2 min
0

Nijpende behoefte aan onthaasten voor zorgmedewerkers

06/10/2023
2 min
0

Binnen enkele maanden stroomden de aanmeldingen van zorgmedewerkers voor het onthaasten binnen en waren we vrijwel volledig volgeboekt.  Met genoegen delen wij mee dat er extra kamers beschikbaar zijn gesteld op Landgoed de Zwanenhof voor het onthaasten. We zijn enorm blij dat zorgmedewerkers het gratis aanbod weten te vinden. Tegelijkertijd is het verontrustend dat er zo'n grote behoefte bestaat aan het onthaasten, wat de enorme druk en uitdagingen benadrukt waar zorgmedewerkers dagelijks mee te maken hebben. 

Het onthaasten in een notendop

Gelegen te midden van een prachtige omgeving in Zenderen, biedt Landgoed De Zwanenhof zo'n broodnodige oase van rust. Hier krijgen zorgmedewerkers de kans om even afstand te nemen van de constante drukte en verantwoordelijkheden die hun werk met zich meebrengt. Te midden van groene velden en serene tuinen kunnen ze volledig tot rust komen. Het landgoed biedt diverse faciliteiten en activiteiten aan, zoals wellnessbehandelingen, yogalessen en meditatiesessies, die speciaal gericht zijn op ontspanning. Op deze manier kunnen zorgmedewerkers echt even ontsnappen aan de dagelijkse sleur en weer op adem komen. 

Zorgsysteem moet veranderen

Hoewel we enorm blij zijn dat we onthaasten samen met Landgoed De Zwanenhof kunnen aanbieden, is het zorgwekkend dat er zo'n grote behoefte aan is. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat zorgmedewerkers de mogelijkheid hebben om op te laden en voor zichzelf te zorgen, zonder dat ze hiervoor een externe plek moeten opzoeken. Het feit dat er een groeiende vraag is naar dergelijke toevluchtsoorden benadrukt de druk waarmee zorgmedewerkers dagelijks te maken hebben.

Ronald Helder, een bekende expert op het gebied van welzijn en gezondheid, heeft treffend opgemerkt: "Het zorgsysteem zou zorg moeten dragen voor de zorgverleners." Helder wijst met deze uitspraak op het belang van het creëren van een gezonde werkomgeving en het bieden van voldoende ondersteuning aan zorgmedewerkers. Het is cruciaal dat er binnen het zorgsysteem meer aandacht wordt besteed aan het welzijn van deze professionals, zodat ze niet alleen effectief kunnen zorgen voor anderen, maar ook voor zichzelf.

Onthaasten is pleister op de wond

Het onthaasten op Landgoed de Zwanenhof is een stap in de goede richting, maar het is belangrijk dat het niet slechts een pleister op de wond is. Het zorgsysteem zelf moet verandering ondergaan, waarbij het welzijn van zorgmedewerkers een centrale rol speelt. Dit omvat het verminderen van werkdruk, het bieden van voldoende rustmomenten en het faciliteren van een gezonde balans tussen werk en privéleven. Alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat zorgmedewerkers niet steeds afhankelijker worden van externe bronnen van ontspanning en rust.

Welzijn zorgmedewerkers heeft prioriteit 

Landgoed de Zwanenhof vervult een belangrijke rol in het ondersteunen van zorgmedewerkers bij het onthaasten en herstellen van hun energie. Het biedt een welkome adempauze in een veeleisende werkomgeving. Tegelijkertijd moeten we echter erkennen dat er structurele veranderingen nodig zijn in het zorgsysteem om ervoor te zorgen dat deze behoefte aan rust en ontspanning niet zo overweldigend blijft. Ronald Helder heeft ons attent gemaakt op de verantwoordelijkheid die het zorgsysteem heeft om voor de zorgverleners te zorgen. 

Laten we hopen dat deze woorden gehoor vinden en leiden tot een zorgsysteem waarin het welzijn van zorgmedewerkers prioriteit krijgt, zodat zij hun waardevolle werk kunnen blijven doen zonder zichzelf te verliezen.

Meer weten over het onthaasten?

Reacties