De stakingen binnen de zorg zijn anders dan in andere sectoren. Zorgmedewerkers staken door zondagsdiensten te draaien, door 1e hulp te blijven bieden, door de mensen die zorg nodig hebben verder te helpen. Staken met zorg, uit liefde voor de mens, willen helpen, er willen zijn voor degene die het op dat moment nodig hebben. Hierdoor lijkt de kracht van de staking minder groot dan in andere sectoren. Als er bijvoorbeeld binnen het openbaar vervoer gestaakt wordt, dan rijdt er geen trein of bus en kun je niet van A naar B reizen. Er zijn in dat geval nog altijd voldoende alternatieven om op plaats van bestemming te komen (of thuiswerken).
Ongehoord in de zorg
De zorg kun je niet stopzetten, dit moet door blijven draaien. Maar krijgen de zorgmedewerkers hiermee wel hun aandacht waar ze recht op hebben? Worden ze dan wel voldoende gehoord? Is dan de urgentie duidelijk? Wat als de zorg echt gaat staken en alles platlegt? Helemaal geen zorg? Daar moet je niet aan denken, het gaat om mensenlevens.
Enorme werkdruk, de emmer loopt over
De afgelopen jaren is de zorg overgelopen, de werkdruk ligt enorm hoog en de medewerkers in de zorg worden niet gehoord. Ja, er werd een paar jaar geleden nog wel uitbundig geklapt vanuit veel straten en steden, vanuit huizen tot op de balkons. Maar de emmer loopt over, de lonen zijn niet in verhouding en de zorg aan het bed kan door tijdsdruk niet optimaal worden uitgevoerd. Verwachting is dat de druk de komende jaren nog hoger gaat worden en dat er nog meer flexibiliteit wordt verwacht van de zorgmedewerkers.
De vakbond FNV Zorg & Welzijn eist dat hier wat aan gedaan wordt. 10% loonsverhoging, hogere reiskostenvergoeding, een eerlijke onregelmatigheidstoeslag en bovenal ook dat er meer geluisterd wordt naar de wensen van de zorgmedewerkers bij het inroosteren. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) gaat hier vooralsnog niet in mee. Na de eerste landelijke staking volgt daarom een tweede landelijke staking half april.
Hoelang moet je staken om gehoord te worden?
Op donderdag 16 maart werd er gestaakt in de zorg om aandacht te vragen voor de lage lonen en de enorme werkdruk. In totaal deden 65 ziekenhuizen en 100.000 zorgmedewerkers mee aan de staking, maar door met name de provinciale verkiezingen werd er weinig aandacht aan besteed in de media. Half april volgt een tweede landelijke staking en de verwachting is dat dan nog meer zorgmedewerkers gaan staken. Maar hoelang moet je staken om echt gehoord te worden?
Kortom; zorg ervoor dat de zorg gehoord wordt. Geef de zorgmedewerkers de zorg die ze nodig hebben, zodat ze hun werk met veel liefde en toewijding kunnen blijven doen. Luister naar ze en geef ze de ruimte en waardering die ze verdienen. Haal water uit de emmer, zorg dat deze niet meer overloopt...
Liefde voor de zorg
Gezondheid.nl zorgt ervoor dat de zorgsector de aandacht krijgt die het verdient. We maken dilemma’s bespreekbaar, delen ervaringen en gaan op zoek naar werkbare oplossingen. Daarom mogen alle zorgmedewerkers in Nederland gratis één of meerdere dagen komen onthaasten op Landgoed De Zwanenhof. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.
Gratis aanmelden
Kom alleen of samen met je collega's. Ook voor hen is het gratis. Bij ons mag je opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, wij zorgen voor de rest.