Ronald Helder is eigenaar van Landgoed de Zwanenhof
Maatschappelijke gezondheid
Ronald Helder
Maatschappelijke gezondheid
04/23/2024
2 min
0

Zorgrevolutie: Mens Centraal, Pacifistische Opstand, Financiële Omwenteling

04/23/2024
2 min
0

Wij zijn geen sociaal land waarin jij als mens centraal staat

Zoals velen ondertussen weten ben ik na het verlies van mijn 2 dochters mijn eigen kruistocht in spijkerbroek gestart. Patiënten weer als mens zien, 'hoe kan ik je helpen' centraal te stellen, niet te kijken naar wat allemaal niet kan, maar naar wat wel kan. Het zorgsysteem moest 23 jaar geleden al om, en nu is het nog steeds niet om. 

De droom van Zenderen

2 Jaar geleden mocht ik samen met mijn collega’s in de Zwanenhof te Zenderen beginnen aan de droom van Zenderen. Ondertussen de realisatie van Zenderen. Samen met heel veel collega’s, maar bovenal ook met mensen met dezelfde ervaringen die zich aansluiten, bereiken we veel.

Tijd voor een pacifistisch opstand

Als wij met elkaar willen dat het anders moet, dan kunnen wij er gezamenlijk voor zorgen dat het ook anders gaat. Het is tijd voor een pacifistisch opstand. Te veel mensen worden iedere dag van het kastje naar de muur gestuurd. Op wachtlijsten geplaatst. Van jeugd tot ouderen. Praten over hoe hoog de tekorten zijn opgelopen levert niks op, het levert ook niks op om te praten over hoe duur de zorg is geworden. 

Verbinding voor verandering

In de Zwanenhof laten we nu al 2 jaar zien dat het echt anders kan. Jij als mens staat centraal. Mensen met dementie en hun partner bij elkaar laten wonen, het kan echt. Overbelaste zorgmedewerkers laten onthaasten. Zoveel mooie initiatieven, vaak opgezet door mensen die helaas ook iets persoonlijks mee hebben moeten maken rondom zorg. Als we dit allemaal weten te verbinden met elkaar dan weet ik zeker dat de ketting die we dan maken langer is dan de ketting die gemaakt kan worden door de mensen die denken dat zij dit systeem kunnen blijven bepalen. 

Breken met de traditionele financiering

Ik heb, de daad bij het woord voegend, 2 jaar geleden de Zwanenhof gekocht om de eerste stap te zetten om een verandering mogelijk te kunnen maken. Daarom starten we in mei 2024 de verkoop van certificaten om dit te bewerkstelligen. Breken met de traditionele financiering, niet alleen in de zorg maar ook in vastgoed. Als het lukt om met elkaar 6 miljoen euro op te halen dan is en blijft de Landgoed de Zwanenhof een plek van rust en bezinning die ter beschikking kan en blijft staan van hen die de zorg nodig hebben die wij kunnen bieden. Middelen die besteed kunnen worden aan waardevolle toevoegingen; 19 appartementen bouwen in de Zwanenhof voor mensen met dementie EN hun partner. Appartementen creëren rondom het onthaasten van mensen. En meer mensen een mooie, veilige dagbestedingsplek bieden, zowel buiten als binnen bij de Zwanenhof. En daarna naar de volgende 2 plekken in Nederland gaan waar we nu al over in gesprek zijn. In Zuid-Nederland en Midden-Nederland. 

Doe ook mee met mens centraal

Helpt je mee ons als mens weer centraal te stellen? In de week van 13 mei volgt gedetailleerde informatie. Wil jij meer weten, meedoen of bijdragen? Schrijf je dan in zodat we je op de hoogte kunnen houden.

Amandla Awetu, kracht bij de mens. Wij kunnen dit met elkaar. Genoeg gepraat, gewoon doen en laten zien dat het al anders kan. Beter bewijs dan dat is er niet.

Reacties
Categorieën