Vrouw blij met de Happi Lever applicatie
Fysieke Gezondheid
Fysieke Gezondheid
06/10/2023
3 min
0

De Happi Lever App - Meer kennis, gemak en vertrouwen voor mensen met leververvetting

06/10/2023
3 min
0

Kennis, gemak en vertrouwen in de omgang met ziekte en vooral gezondheid. Dát is wat Maag Darm Lever-arts Ger Koek (Maastricht UMC) en Internist-infectioloog Joop Arends (founder Happi app) beogen met de Happi Lever-app. Uitgangspunt van de Happi Lever app is NAFLD-patiënten zelfregie te geven om gezonder te gaan leven.

Wat is NAFLD en NASH?

Wereldwijd heeft meer dan 25% van de bevolking leververvetting. Leververvetting is een stapeling van vet in de lever, ook wel non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) genoemd. NAFLD wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl gekenmerkt door weinig beweging en ongezonde voeding. In eenderde van de mensen met leververvetting ontstaat een ontsteking van het vetweefsel in de buik en de lever dat niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) wordt genoemd. Wanneer er sprake is van langdurige NASH bestaat het risico op het ontwikkelen van lever verlittekening (fibrose of in ernstige vorm cirrose). NAFLD en NASH treedt voornamelijk op in personen met overgewicht en obesitas en speelt daarmee een belangrijke rol bij ontstaan en verergeren van diabetes en hart- en vaatziekten. Het is dus zeer belangrijk dat mensen met een vetleverziekte gezonder gaan leven door verandering van hun leefstijl met andere woorden gezonde voeding en meer beweging.

Afvallen helpt tegen levervetting

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat bij een afname van 5% van het lichaamsgewicht, er een duidelijke afname van leververvetting wordt verkregen waarmee de levergezondheid wordt verbeterd. Een gewichtsreductie van 10% resulteert zelfs in afname van verlittekening van de lever. Het heeft dus altijd zin om af te vallen door gezonder te eten en meer te bewegen wat een aanpassing vraagt van de leefstijl. En dat is precies waarvoor de Happi Lever app ontwikkeld is om bij te helpen.

Het ontstaan van de Happi app

De Happi app is in 2016 ontwikkeld door internist-infectioloog Joop Arends, met als doel patiënten meer kennis, gemak en vertrouwen te geven in de omgang met hun ziekte en gezondheid. De eerste app was ontwikkeld voor patiënten met een HIV-infectie. Uitgangspunt van de app is het op een simpele manier weergeven van ziekte-specifieke gezondheidsdoelen. Uitkomsten worden weergegeven in groene smileys (gaat goed) of oranje/ rode smileys (kan beter). Na het initiële succes van de Happi app voor Hiv, werd al snel uitgebreid naar andere ziektebeelden zoals chronische huidziekten, bepaalde bloedziekten en dus leververvetting. De ontwikkeling is mede mogelijk gemaakt met een subsidie van de Maag Lever Darm Stichting.

De Happi Lever App Meer kennis, gemak en vertrouwen voor mensen met leververvetting

Hoe werkt de Happi Lever app?

Uitgangspunt van de Happi Lever app is NAFLD-patiënten zelfregie te geven om gezonder te gaan leven. Daarbij zijn de volgende elementen ontwikkeld onder het item “Mijn gezondheid”:

  1. Voeding: mogelijkheid om datgene dat je eet in te voeren in de app waarna een database aangeeft hoeveel calorieën de maaltijd was. Het totaal aantal calorieën per week wordt vergeleken met je benodigde gemiddelde hoeveelheid. Hierdoor wordt duidelijk of je meer calorieën binnenkrijgt dan nodig (gewicht neemt toe) of dat je minder calorieën binnenkrijgt (je valt af).
  2. Bewegen: koppel Happi aan de Apple Health kit, Google Health of Samsung Fit zodat je dagelijkse hoeveelheid stappen automatisch in de Happi app worden weergegeven. Per week is duidelijk zichtbaar in groene of rode smileys of je veel (groen = meer dan je ingestelde gemiddelde) of weinig (rood = minder dan je ingestelde gemiddelde) beweegt.
  3. Ziekteactiviteit: in dit scherm kun je leverwaarden zoals het ALAT en de stijfheid van de lever (gemeten met de FibroScan) weergeven zodat je meer inzicht krijgt in hoe de lever ervoor staat.
  4. Kwaliteit van leven: met behulp van een interactieve chat wordt in de vorm van een sympathiek gesprek, een 3-tal vragenlijsten afgenomen; i) HADS voor angst en depressie, ii) SF12 voor algemene kwaliteit van leven en iii) Baecke vragenlijst specifiek gericht op lichamelijke activiteit.
  5. Uitgebreide informatie: specifieke informatie over de functie van de lever en NAFLD is toegevoegd om de achtergrond van een normaal, gezond, functionerende lever te leren begrijpen.

Daarnaast biedt de Happi Lever app nog een aantal handige andere mogelijkheden. Zo kun je eenvoudig je medicatie via de Happi Lever app bestellen die dan gratis in heel Nederland wordt thuisbezorgd. Uiteraard kun je ook een medicatie-paspoort in de app samenstellen waarbij je reminders kunt instellen om je pillen niet te vergeten. Ook kun je berichten van de patiëntenvereniging ontvangen. Tenslotte is het mogelijk om je zorgverlener te koppelen aan de Happi app. Daarmee geef je je zorgverlener toegang tot de Happi app zodat er op afstand kan worden meegekeken. Uitslagen kunnen worden ingezien waarna advies kan worden gegeven zonder dat je daarvoor naar het ziekenhuis hoeft te komen.

Kortom, de Happi lever app geeft mensen met een vetleverziekten de mogelijkheid om met kennis, gemak en vertrouwen, gezonder te leven om zo 'Happi-er' en 'Healthier' te worden.

Reacties